Bíró László, tábori püspök riportja

Húsvétról, ahogy a püspök úr fogalmaz: a megváltottságunk a kereszten lévő Krisztus, az, aki által hihetünk abban, hogy hosszú távon az igazság fog győzedelmeskedni. (tegyük hozzá, hogy ez túlmutat az egyedi ember földi életén, mert az sem csak ennyi).

Másfelől a megváltottság nem látható az emberiségre nézve. Van, akin azért nem, mert még a történelmi tényt sem tudja, de a kereszt körül mindig hangzavar volt és csak kevesek veszik észre ezen belül azt, ami a hangzavaron túl van.

A püspök úr szerint megszűnt az ajándékozás (az ingyenesség) kultúrája. Pontosabban már mindennek ára van, és csak egy mentette át ezt: az anyaság. Ez, amelyet nem fizetünk meg és nem is szabad megfizetnünk.

“Az ember a bajban vagy imádkozik vagy káromkodik”. Valaki üti, valaki belekapaszkodik az Istenbe, és ez mindig előkerül, amikor az ember azzal a szabadsággal él, amit Istentől kaphatott csak.

A bevándorlással és a brüsszeli merénylettel kapcsolatban elmondta, hogy egy dologtól fél: nem attól, hogy két identitású lesz Európa (tudniillik keresztény és muszlim), hanem attól, hogy egy (vagyis muszlim), mert a másik fél gyökerét eleresztett identitás nélküli európai lett.

A harmadik világháború zajlik, amiben a békét csak úgy szolgálhatjuk, ha az identitásunkat újra megtaláljuk és erősödünk benne. Két identitásában erős ember ugyanis inkább békés mint egy-egy bizonytalan, aki erővel akar igazságot tenni.

Fontos az is, hogy a háború nem vallásháború. Ezt felismerni csak úgy lehet, ha a “kulturális IQ-ra” (vagyis kultúrhányadosra) is figyelünk.

Végül, a püspök kiemelte a nyolcad jelentőségét, ami az egyházban az ünnep (ill. annak lényege) folytonosságának üzenete.

Az interjút meg is nézhetjük az alábbi linkre kattintva:
http://hirtv.hu/magyarorszageloben/uzenet-1334986

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.