Sokszor olvastam ezekről a kifejezésekről, amiket biztosan ismernek olyanok, akik sokszor olvasnak a modern háborúkról. Mivel a blogban is helyet kapnak már, illetve a linkelt oldalak tartalmában rendszeresen felbukkannak, egy helyre teszem most, így segítség lehet sokak számára.

Klasszikus háború:
Amikor reguláris seregek, vagyis egy-egy nemzet hadseregének katonái állnak fel egymással szemben. Ilyen volt a II. világháborúig a fegyveres konfliktusok többsége.

Proxy háború:
Amikor egy ország (általában nagyhatalom) kisebb országok konfliktusaiban (főleg polgárháborúkban) az egyik fél mellé állva vívja meg harcát a másik nagyhatalom ellen (aki a másik felet támogatja).

Asszimetrikus háború:
Általában egy fejlett haditechnikájú ország és egy fejletlen (és ezért gerilla technikákat alkalmazó) fél fegyveres konfliktusa. Ilyen, amikor egy házikészítésű (egyszerű alapanyagokból összeállított) bombával felrobbantanak egy nagyon drága, technikailag fejlett harcjárművet. Más szavakkal: a klasszikus (ortodox) hadikultúra szembenállása a gerilla hadikultúrával.

Hibrid háború:
Az előző eset gerilla módszereit a fejlett fél is használni kezdi. Ez általában nem közvetlenül történik, hanem például helyi gerillatechnikákat alkalmazó (de nyilván másik felet képviselő) csoport támogatásán keresztül. Ez a támogatás lehet pénz, de technikai jellegű is. (A pszichológiai műveletek a média/információs beavatkozás, kiberbeavatkozás is ide sorolható.)

Reklámok