Kapisztrán kitüntetés

Egyházi körökben kevésbé ismerős (még) a magyarországi Katonai Ordinariátus elismerése, mely 2014 óta azokat illet meg, “akik a katolikus tábori lelkészek lelkipásztori tevékenységét támogatva hozzájárultak a Katonai Ordinariátus társadalmi elismertségének javításához és küldetésének megvalósításához.” Részletesen a Tábori Püspökség honlapján lehet róla olvasni.

A honvedelem.hu ma lehozta a mai nap történt ünnepséget.

Bíró László, rk. tábori püspök, kiemelte, hogy mennyire fontos a hidak építése az állam és az egyház között. Utalt arra, hogy erre a tábori lelkészek szolgálata az egyik legideálisabb eszköz és példa. Önmagában is helytálló, talán korábban is tőle elhangzó szavak, mégis felrémlik Ferenc pápa gondolata a hidakról. ”

„A keresztények kötelezzék el magukat a háború eltörlése, a hidak és nem a falak építése mellett.”

A kitüntetési hierarchia tetején a Kapisztrán Szent János Arany Érdemérem van, azonban az oklevél is érdem utáni elismerésnek számít. Ugyanakkor emlékérem, emléklap is található a felsorolásban, melynek azonban – jogi jellege nem tisztázott a honlapon – formája nem biztos, hogy kitüntetés. (a kép után rendben felsorolom a fajtákat.)

Szerencsére vitéz békei Koós Ottó nyugállományú alezredes, akinek tavaly adományoztatott eme kitüntetés, feltette (ill. engedte feltenni) az internetre. Így már láthatni is. Ami nem látszik, hogy az érem háromszögletű, felerészt fehér, felerészt világoskék szalagon függ. A szalag szélével párhuzamosan a fehér mezőben sárga, a kék mezőben fehér csík fut.

Az érem maga tombak anyagú, tehát aranyló kinézetű.

Nyilván minden ilyen kitüntetésnek megvan a maga tisztelője, irigykedője, és azok akik vágynak rá, illetve olyanok, akik ellenérzéssel vannak vele. A katolikus egyház kitüntetései sem mentesek azonban a világ befolyásától, érdekeitől. Ez sem, nyilván. Nem kell csodálkozni tehát, ha az egyébként magas pozícióban lévő emberek szerepelnek az eddigi (és minden bizonnyal a jövőbeni) kitüntetettek között. Az, aki döntéshozó helyzetben van, többet tehet egy tollvonással valamiért (vagy valakikért) mint az, akinek ilyen lehetősége nincs. Ha eltekintünk tehát ettől a kissé szentimentalista nézőponttól, talán örülhetünk is, hogy van egy olyan kitüntetés, mely ugyan nem lehet mentes a polgári kitüntetések előbb említett hátrányaitól, mégis kifejez valami olyasmit, amit azokkal nem lehetne.

kapsztran_erdem

I. A KAPISZTRÁN SZENT JÁNOS ELISMERÉSEK KATEGÓRIÁI:

1. Érdem utáni elismerések:

a., Kapisztrán Szent János Arany Érdemérem;

b., Kapisztrán Szent János Ezüst Érdemérem;

c., Kapisztrán Szent János Bronz Érdemérem;

d., Kapisztrán Szent János Elismerő Oklevél;

2. Eseményhez és/vagy évfordulóhoz kapcsolódó elismerések:

a., Kapisztrán Szent János Ezüst Emlékérem

b., Kapisztrán Szent János Bronz Emlékérem

c., Kapisztrán Szent János Emléklap

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.