Hős vagy őrült gyilkos

Abu Azrael ابو عزرائيل, kétségtelen kortárs hős, ISIS gyilkológép. Hatalmas népszerűségnek kezd örvendeni a közösségi médiában. Beceneve “illa tahin” (إلا طحين), vagyis “csak liszt”, ami értelemszerűen magyarra fordítva annyit tesz: csak por marad… mármint, csak ennyit hagy ellenségeiből. Az egyébként ötgyermekes síta családapa korábban az amerikaiak ellen harcolt. Számos ISIS gyilkolása nyilvánosságot kapott, nem utolsósorban azért, mert ugyan modern fegyvereket használ, kiegészíti azt ősi eszközökkel mint például karddal, baltával. Több esetben erről fotó is készült (nem csatolom), ahol az ISIS katonákat meggyalázva hagyja maga után. Ne csodálkozzon senki, ha a Rettenthetetlen című film William Wallace képe sejlik fel. (lásd itt vagy itt.)

Abu Azrael

Abu Azrael

Szóval akkor hős vagy bűnöző? Modern világunk harcaiban (terrorizmus, asszimetrikus háborúk) éppen a világos határok eltűnése miatt fájhat a fejünk, ha dönteni akarunk jóról és rosszról. Nyilvánvaló ugyanis, hogy az ISIS tevékenysége után (főleg, aki személyesen érintett), Azrael harca bosszúszerű, de igazságosztó jellegű is. Ráadásul ha hozzávesszük ehhez, hogy az önbíráskodás (önhatalmúság) a közösség szempontjából ártalmas, de legálisan harcolnak magánhadseregek és megbízásra mások is mindkét oldalon, akkor még inkább nehéz egyértelműen elítélni, amit tesz.

Ha hozzá tesszük, hogy Azrael Taekwondozott, vagyis egy értelmes harcművészetet gyakorolt, és ami még inkább lényeges egyetemen tanított testnevelést, akkor még az értelmiség is felfigyel rá.

Itt érdemes megjegyezni, hogy napjainkban nem csak a “nép” kapta fel alakját, hanem rá is játszik a kormánypropaganda (a szír, hogy értsük). Ráadásul olyan hangok kaptak szárnyra, hogy Irán, ami a háttérben katonákat küld a szír konfliktusba, hogy saját érdekeit valósítsa meg (és aki különösen jól járt ezzel, főleg az USA-val való viszonyában), felhasználja Azrael figuráját.

Hős, kitalált propagandafigura, bűnöző?

Szerintem a kérdés nem is ez, hanem az, hogy Azrael jól rámutat arra a borzalomra és feltárhatatlan igazsághalmazra, amivel szembesül mindenki, aki kicsit felszínesen, de véleményt akar alkotni napjaink legvéresebb és legnagyobb hírverést kapó konfliktusáról.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.