Szent M√°rton

Szent M√°rtonra eml√©kezik ma a katolikus egyh√°z. Neve √∂sszefon√≥dik haz√°nkkal, elsŇĎsorban Pannonhalm√°val. Legend√°j√°hoz tartoz√≥ k√∂penye (lat. capella) pedig a legt√∂bb nyelvben l√©vŇĎ k√°pl√°n sz√≥ eredete lett. EbbŇĎl ered az angol chaplain sz√≥ is, amit a t√°bori lelk√©szek haszn√°lnak magukra. (pl. army chaplain). A legenda m√°sik eleme a ludak pedig a r√≥maiak √©tkez√©si hagyom√°nyait √∂r√∂k√≠tette √°t napjainkra, b√°r tegy√ľk hozz√°, a r√≥maiak a g√∂r√∂g Aszkl√©piosz (gy√≥gy√≠t√°s istene) tisztelet√©bŇĎl mer√≠tettek. A g√∂r√∂g√∂k ugyanis ilyenkor ludat √∂ltek, amely a hadisten, Mars szent madara volt. A r√≥maiakra visszat√©rve: a harcias madarak g√°gog√°sukkal egyszer megmentett√©k R√≥m√°t a¬†gallok √©jszakai orv rajta√ľt√©s√©tŇĎl. A¬†l√ļd r√≥mai ‚Äěbeceneve‚Äú, az ‚Äěavis Martis‚Äú (Mars isten madara) aff√©le r√©gi sz√≥fejt√©ssel ‚ÄěM√°rton madara‚Äú lett a¬†kereszt√©ny napt√°rban.

Id√©zet az √©let√©bŇĎl :

-M√°rton a katonas√°gn√°l-
M√°rton 15 √©ves kor√°ban apja k√≠v√°ns√°g√°ra jelentkezett katonai szolg√°latra. Egy gyakorl√≥ lovascsapathoz ker√ľlt, mivel nagyon fiatal volt. 19 √©ves kor√°ban lett t√©nylegesen katona. Szolg√°lat√°nak √©veiben magatart√°sa p√©ldamutat√≥ volt, m√©lt√≥ egy katekumenhez. Mindig tal√°lt lehetŇĎs√©get er√©nyek gyakorl√°s√°ra. Katona√©veirŇĎl sz√≥l√≥ feljegyz√©sek megeml√≠tik szer√©nys√©g√©t √©s szolg√°latk√©szs√©g√©t. Mint katona kiv√≠vta t√°rsai megbecs√ľl√©s√©t.
L√©gi√≥j√°t Galli√°ba, Franciaorsz√°gba k√ľldt√©k, ahol Amiensben teljes√≠tett szolg√°latot. Az Amiensben t√∂lt√∂tt √©vek egyik esem√©ny√©rŇĎl, amely m√©g megkeresztelked√©se elŇĎtt t√∂rt√©nt, minden √©letrajz√≠r√≥ja megeml√©kezik. K√ľl√∂n√∂sen kem√©ny t√©l volt Galli√°ban, sokan meghaltak a nagy hidegtŇĎl. M√°rton minden ruh√°j√°t elaj√°nd√©kozta a szeg√©nyeknek, csup√°n a rajtal√©vŇĎ ruhadarabok maradtak meg. Egy napon k√©sŇĎ este, j√°rŇĎrszolg√°latb√≥l hazat√©rŇĎben didergŇĎ koldussal tal√°lkozott. K√∂peny√©t kardj√°val kett√©has√≠totta √©s az egyik fel√©t a koldus v√°ll√°ra bor√≠totta. M√°snap √°lm√°ban Krisztust l√°tta abban a k√∂penydarabban, amelyet a f√°z√≥ koldusra ter√≠tett. Krisztus √≠gy sz√≥lt a fiatal katon√°hoz: M√°rton, a hittanul√≥ √∂lt√∂ztetett engem ebbe a k√∂penybe.”

339-ben, 22 éves korában keresztelkedett meg, szolgálati helyén, Amiensben. A kereszténnyé lett fiatal katona parancsnoka kérésére még két évig szolgált a légió kötelékében.
A hadseregbŇĎl val√≥ t√°voz√°sa elŇĎtt, 341-ben barb√°rok t√°madtak Galli√°ra. A cs√°sz√°r – Constans – az √ľtk√∂zet elŇĎtt szem√©lyesen buzd√≠totta katon√°it. N√©v szerint sz√≥l√≠totta ŇĎket √©s aj√°nd√©kot adott √°t nekik. M√°rton nem akarta az aj√°nd√©kot elfogadni √©s ennek ok√°t k√∂z√∂lte is az uralkod√≥val: a cs√°sz√°rt szolg√°lta eddig, ezut√°n Istent k√≠v√°nja szolg√°lni. Ňź viszont a csat√°t√≥l val√≥ f√©lelemmel v√°dolta meg M√°rtont √©s ezzel magyar√°zta a seregbŇĎl val√≥ kil√©p√©s√©nek ok√°t is. M√°rton a m√©ltatlan v√°dat visszautas√≠totta √©s a cs√°sz√°rnak azt v√°laszolta, hogy m√°snap a hadi felszerel√©s n√©lk√ľl, Isten nev√©vel az ajk√°n √©s a kereszt jel√©nek a v√©delme alatt megy majd a csat√°ba.
Az √ľtk√∂zetre azonban nem ker√ľlt sor, mert a barb√°r frank sereg k√∂veteket k√ľld√∂tt a cs√°sz√°rhoz √©s b√©k√©t k√©rt. Az ellens√©g k√©r√©se, b√©keaj√°nlata a cs√°sz√°rnak is meglepet√©st okozott. A csod√°nak is nevezhetŇĎ fordulat egy s√ļlyos vesztes√©ggel j√°r√≥ csat√°t akad√°lyozott meg.
M√°rton miut√°n elhagyta a katonas√°got, felkereste a szent√©letŇĪ poitiers-i p√ľsp√∂k√∂t Hil√°riust √©s felaj√°nlotta neki szolg√°lat√°t. Hil√°rius kitŇĪnŇĎ seg√≠ts√©get kapott M√°rton szem√©ly√©ben, akit hamarosan diak√≥nuss√° akart szentelni. M√°rton azonban al√°zatoss√°gb√≥l m√©ltatlannak tartotta mag√°t erre a tiszts√©gre. Az egyh√°zi rangfokozatok legals√≥ l√©pcsŇĎj√©n kezdte szolg√°lat√°t √©s csak k√©sŇĎbb vette fel a diakon√°tust a poitiers-i p√ľsp√∂k kez√©bŇĎl.

forr√°sok: viasanctimartini.eu, korkep.sk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.