Muszlim katonák Ausztriában

Júliusban kiemelkedő hír volt, hogy Ausztriában hatályba lépett az “iszlám törvény”. Ennek gyakorlati lényege, hogy az iszlám vallásúak szabadon és biztosítottan gyakorolhassák vallásukat különböző intézményekben. (Iskolák, kórházak, hadsereg stb.) Valójában a hátterét nézve kettős lényege van. Egyrészt úgy tűnik, hogy az iszlamizálódó Európa engedménye ez, másfelől azonban látszik, hogy a törvény nem csak jogokat, hanem kötelezettségeket is megfogalmaz. Ilyen például, hogy külföldről nem támogathatnak anyagilag iszlám közösségeket. Nyilván ez a radikális iszlám elleni csoportok megfojtását célozta meg.

Abdulmedzid Sijamhodzic

Abdulmedzid Sijamhodzic

A másik lényeges szempont, hogy saját formára öltsék az iszlámot, ne idegen elem legyen az országban. Abdulmedzid Sijamhodzic muszlim etika tanár. Származása szerint bosnyák, a háború elől menekülve került Ausztriába, Bécsbe. Abba a városba, ahol a muszlimok száma 20% körül mozog már. Abdulmedzid lett az első tábori imám az 1912-es “iszlám törvény” 2015-es megújítása után.

Mielőtt tovább megyünk két fontos megjegyzés: 1. tábori imámok szolgáltak már a hazánkkal közös Osztrák-Magyar Monarchia seregében. 2. A török hadseregben nincs tábori imám.

Utóbbiról érdemes tudni, hogy vannak vallási referensnek nevezhető személyek a török seregben (kifejzetten imámok viszont nincsenek), de az iszlám saját struktúrája és vallásgyakorlata nem szükségképpen igényli imámok jelenlétét. Így egy hívő számára inkább szükség a vallásgyakorlatok végzése, semmint egy lelkipásztorhoz mérhető személy, aki segíti ebben.

Az osztrák hírek többnyire arról szólnak, hogy igazán nincs mitől félni, hiszen a tábori imám is megerősítheti, hogy az iszlám hitű osztrák katonák (szám szerint 800-ról tudnak) nem jelentenek veszélyt. Arról is szólnak a napokban, hogy idén október 26-án (olyan mint nálunk augusztus 20.) először fog nyilvánosan beszélni a tábori imám. Nyilván két témája lehet: a biztonság, amiről az előbb volt szó, és a bevándorlás.

Látni kell, hogy Ausztria Európában úttörő módon áll a témához és megpróbál kijárni egy számára valóban égető ügyet: a növekedő iszlám hívő lakosság kezelését. Tábori imámok és muszlim katonák tekintetében azonban nem az elsők. USA is büszkélkedhet ezzel, de Angliában is vannak. (ott 600 körüli muszlim katona szolgál.) Spanyolországban például külön laktanyába is osztják be őket, hogy eljussanak a mecsetbe, hogy könnyen elláthatók legyenek saját (halal)étkezésük által és így tovább. Valójában elég nehézkes megszervezni az életüket, különösen, ha valóban mindent akurátusan betartó muszlimokkal van dolgunk.

Krone:
http://www.krone.at/Oesterreich/Muslime_besonders_stolz._beim_Bundesheer_zu_sein-Militaerkommandant_-Story-463446

ORF hír október 26-ról:
http://religion.orf.at/stories/2737534/

Kurier:
http://kurier.at/chronik/wien/abwehramt-kein-platz-fuer-islamisten-im-bundesheer/143.239.096

Angol viszonylatból egy cikk
http://www.bbc.com/news/uk-25680656

 

1 thought on “Muszlim katonák Ausztriában

  1. Visszajelzés: Tábori imám, katonarabbi Németországban | blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.