Nőkatona, katonanő

Az index egy cikke felelevenítette a nők és a katonaság témáját. Fontos téma ez, nem csak a manapság szorgalmazott nemek közötti egyenlőség miatt, hanem, mert szó szerint élet-halál kérdéséről van szó.

Ha valaki egy műtét kapcsán dönthet arról ki végezze el, természetes, hogy jó orvost választ. Elsősorban olyat, amelyik szaktekintély, aki jó abban, ami csinálni fog.

Vajon számít-e az, hogy az illető nő vagy férfi? Általában nem. Pontosabban ez is szakterület függő.

Talán nem mindenki tudja, de nem meglepő, hogy nők az ortopéd és a nagyállattal foglalkozó állatorvosok között alig akadnak. Nem véletlen ez, hiszen mindkettő fizikai erőt követel.

Ha katonákról van szó, akkor a fizikai erő és állóképesség ugyanúgy fontos tényező. Alapvető dolgokat ezzel kapcsolatban említ is az említett cikk. Néhány dologról azonban hallgat, amit figyelembe kell venni.

Egy közelmúltban még Magyarországon szolgálatot teljesítő, kiképzéssel foglalkozó katonával beszéltem, hogy mondja el mik voltak a nőkkel való tapasztalatai mint kiképzőnek.

Elmondása szerint nem volt ritka, hogy nagyon talpraesett a legtöbb férfit felülmúló nővel találkozhatott. Ez a “felülmúló” viszont érdekes. Többen jobban lőttek mint férfitársaik, közülük nem ritkán jobban futottak és gondolkodást igénylő feladatokat is hatékonyabban és gyorsabban oldottak meg. A  fizikai adottságot kívánó feladatokban nem voltak sohasem elsők, igaz, amelyik nő a többiben kiemelkedő volt, ebben sem szégyenkezhetett.

Ezek után azért elmondta a negatívumokat is.

tr_katonanoVannak sajátos női egészségügyi és tisztasági dolgok. Ezeket mindenki tudja. Hozzá kell azonban tenni – mondta -, hogy ezek a dolgok sokszorozódhatnak. Egy nő például könnyebben felfázik, és könnyebben kap el fertőzést egy wc-n ülve vagy épp nyílt vízben. A menstruáció pedig nem csak fizikailag jelent a nő számára is terhet, hanem pszichés hatása is van.

A cikk ír arról, hogy egy sebesült nő látványa demoralizáló. Azt is meg kell azonban említeni, hogy az esetek többségében ösztönösen jobban védik a férfiak a női tagot mint a többi férfit. Hosszabb, monotonabb együttlét esetében pedig a szexualitás is probléma forrása lehet. Itt egy példát mondott: a féltékenység. Ez az érzés megölheti a tökéletesre hajazó bajtársi egységet, felesleges kockázatokat szülhet. Na igen, és a szülés is egy fontos téma.

Ami a magyar viszonyokat illeti el kell mondani, hogy bár a KMZ-t (szolnoki Különleges Műveleti Zászlóalj) kivéve mindenhol vannak nők a hadseregben, rájuk nem ugyanaz vonatkozik mint a férfiakra. Mások a fizikai végrehajtásra vonatkozó formák és értékek.

Aztán vannak olyan praktikus eltérések is mint például a repeszálló mellények a férfi mellkasára lettek tervezve. Egy nagyobb mellű nőnek nem csak kényelmetlen, hanem fájdalmas és kevésbé biztonságos is viselnie ezt a kiegészítőt.

Összességében elmondható tehát, hogy eddig feleslegesen erős volt a tiltás, ami a nők katonai szolgálatát illeti, de a korlátozás nélküli alkalmazásuk, a férfiakkal való egyenlőség abszurd, hiszen a valóságot nem veszi számításba. A kérdés tehát az, hogy a jövőben milyen formában lehet teret engedni annak, amiben még nincs tapasztalat.

USA katonanőinek kiképzéséről galéria itt található.

1 thought on “Nőkatona, katonanő

  1. Visszajelzés: Nők (az izraeli) hadseregben | blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.