Új tábori püspöke van Ausztriának

A mai nap püspökké szentelték dr. Werner Freistettert, osztrák tábori lelkészt, aki ezentúl az osztrák katonai ordinariátus vezetője.

Freistetter a szintén (de családnevű) Christian Wernert követi a püspöki székben. Elődje 21 évig töltötte be ezt a pozíciót. Az új püspök tehát nem kívülről jön, hanem belülről. Ő maga ráadásul egy katonatiszt gyermeke, aki papnak állt, majd tábori lelkészként három külszolgálatot is megjárt, Rómában és Bécsben tanult, szociáletikából doktorált.

Ezen okokból több fontos tisztségre is felkérték. Többek között az osztrák Institut für Religion und Frieden vezetésére, amelyre elődje kérte fel, aki egyébként alapította is 1997-ben. Ez az intézet szociális és etikai kérdéseket vizsgál elsősorban a társadalmi béke kapcsán, de ennek okán foglalkozik a katonai területek különböző etikai megközelítésével is. Kétségtelen egy kiemelkedő szellemi műhely ilyen téren. A másik kiemelkedő tisztsége az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szentszéki képviselete. (mostanában az ukrán konfliktus miatt hallhattunk róla.) Ahogy sok nemzetközi intézmény, úgy ennek székhelye is Bécsben van.

A szentelés (nem túlzás) pompával zajlott, mely (legyünk korrektek) Ausztriában nem különleges. Az evangélium  Mt 10,7-13 volt…

 

Balról-jobbra: Gerald KLUG (védelmi és sport miniszter), dr. Werner Freistetter, Othmar COMMENDA (vezérkari főnök)

Balról-jobbra: Gerald KLUG (védelmi és sport miniszter), dr. Werner Freistetter, Othmar COMMENDA (vezérkari főnök); forras: bundesheer.at

.

Az eseményen részt vettek külföldi tábori lelkészek és egyházi méltóságok is (többek között Bíró László magyar tábori püspök)

Az eseményen részt vettek külföldi tábori lelkészek és egyházi méltóságok is (többek között Bíró László magyar tábori püspök)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.