Inter Arma Caritas – a könyv

Korábban már volt szó arról, hogy megjelent egy könyv, ami nincs túlságosan még a katonalelkészi szolgálat iránt érdeklődők tudatában sem. A Zrínyi Kiadó könyve az INTER ARMA CARITAS, Fegyverek között a szeretet, 20 éves a Katolikus Tábori Püspökség címet kapta. Lehet, hogy ha nem csak a katolikusokról szólna jobban ismert lenne, de tény, hogy így is vaskos, sok képpel illusztrált nagy – részben összegző – munka.

 

A kötet összefoglalja a Katolikus Tábori Püspökség eddigi történelmét, annak előzményeivel, interjút közöl a legtöbb katolikus tábori lelkésszel, de megszólaltat olyanokat is, akik külsősként kapcsolódnak az intézményhez: pl. Várszegi Asztrik bencés főapátot is. Különös és sajátos az interjút készítő stílusa: meglepően őszinte és provokatív. Ha időnként talán túlságosan is szubjektív, tény, hogy olyan kérdéseket feszeget, amiket fel kell tenni.

A könyv 340 oldal A/4-es formátumú, fényes, csúszós lapú (ujjlenyomat megmarad fajtájú) könyv. A betűk méretei olyanok, hogy idősebbek is olvasni tudják, de nem zavaróan nagyok. Az illata a lapfajtához mérten intenzív, kellemes album szerű. (Elnézést, de a bibliofilek értik miért írtam ezt.)

Tartalmilag egyedülálló, hiszen a szárazabb történelmi leírás mellett az interjúk könnyű olvasmányossága és a főszerkesztő stílusa izgalmas olvasási élményt ad. A tényanyagban több pontatlanságot, hiányt is találni, ez azonban – úgy tűnik – nem a kutatás felületessége, hanem az adatszolgáltatás hibája. Ez utóbbi talán az egyetlen érezhető (és fájóan az) gyenge pontja a könyvnek, mégis azt kell írnom hiánypótló, a kiadáskor csaknem napra pontosan aktuális, alapmű a témában.

Beszerezhető a kiadó honlapjáról (de láttam több nagy könyvkereskedelem online kínálatában is.)
http://shop.hmzrinyi.hu/webshop/index.php?menu=flypage&id=58986

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.