Katona lelkész terapeuta

Sajtos Szil√°rd sz√°zadosr√≥l (linkelt cikk k√©p√©n m√©g fŇĎhadnagyk√©nt) m√°r √≠rtam kor√°bban t√∂bb alkalommal is. A t√°bori lelk√©szek alaptanulm√°nyaik sor√°n elsaj√°t√≠tanak alapvetŇĎ l√©lektani ismeretet, kisebb h√°nyaduk valamilyen tov√°bbk√©pz√©sen, ak√°r posztgradu√°lis szakon m√©ly√≠ti el ismereteit. M√©g kisebb r√©sz√ľk, mondhatni kevesen, v√°llalkoznak (ak√°r lehetŇĎs√©geik miatt is), hogy egy m√©g enn√©l is magasabb akad√©miai szintet vegyenek c√©lba; k√ľl√∂n√∂sen a l√©lektan ter√ľlet√©n. Ennek mindenesetre egy fontos √°llom√°sa a doktor√°tus (PhD), amelyet Sajtos Szil√°rd, reform√°tus t√°bori lelk√©sz c√©lk√©nt jel√∂lt ki mag√°nak.

A BEOL cikke nem r√©szletezi a fentieket, viszont arra √©p√≠t. A csal√°d ma egy√©rtelmŇĪen a legl√°tv√°nyosabb v√°ls√°gban l√©vŇĎ emberi int√©zm√©ny. Nem csoda, hogy az egyh√°zakon t√ļl az √°llam is k√ľl√∂n√∂s figyelmet ford√≠t a csal√°dot √©rintŇĎ kutat√°sokra √©s szakemberekre. (A Semmelweis Egyetem p√©ld√°ul 2015-tŇĎl ind√≠t csal√°dter√°pi√°s k√©pz√©st b√∂lcs√©sz, hittudom√°ny √©s rokonter√ľleteken v√©gzettek sz√°m√°ra.)

Tal√°n sokan nem is gondolnak bele milyen lehet, amikor egy csal√°d tagja k√ľlszolg√°latra t√°vozik. Hasonl√≥ – ez k√©ts√©gtelen – ahhoz, amikor egy civil csal√°d egyik tagja k√ľlf√∂ld√∂n v√°llal munk√°t. A k√ľl√∂nbs√©g azonban t√∂bbf√©le, ha egy katon√°t vesz√ľnk szem√ľgyre. Egyr√©szt mŇĪveleti ter√ľletre megy, adott esetben aktu√°lisan zajl√≥ h√°bor√ļba. M√°sr√©szt katonavil√°gba, vagyis egy olyan szubkult√ļr√°nak r√©szek√©nt, ahol a hierarchia, a saj√°tos szok√°sok √©s korl√°tozott jogok az √©lete r√©sze lesz.

Zsabka Erzs√©bet √ľgyesen √∂sszefoglalja az eml√≠tett t√©m√°t, tal√°n nem is lehetne r√∂videbben. Az is igaz azonban, hogy ahogy a r√∂vid cikkek magukban hordozz√°k, ez is vit√°t gerjeszt majd azok k√∂z√∂tt, akik tal√°n m√©g nem is tal√°lkoztak a t√°bori lelk√©szi szolg√°lattal. Mire j√≥ ez? Mi√©rt van pap/lelk√©sz a katon√°k k√∂z√∂tt? Isten-h√°bor√ļ-Iszl√°m… t√ļl sok. Tal√°n itt az alkalom, hogy utaljak az elŇĎzŇĎ bejegyez√©sben rekl√°mozott konferenci√°ra, mely egy bizonyos szempontb√≥l tal√°n v√°laszokat fog adni a k√©rd√©sekre, megnyugtat√≥t vagy sem? Meg kell hallgatni.

http://www.beol.hu/bekes/kozelet/katonaruhaban-szolgalja-istent-607008

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.