Sajtos Szilárd századosról (linkelt cikk képén még főhadnagyként) már írtam korábban több alkalommal is. A tábori lelkészek alaptanulmányaik során elsajátítanak alapvető lélektani ismeretet, kisebb hányaduk valamilyen továbbképzésen, akár posztgraduális szakon mélyíti el ismereteit. Még kisebb részük, mondhatni kevesen, vállalkoznak (akár lehetőségeik miatt is), hogy egy még ennél is magasabb akadémiai szintet vegyenek célba; különösen a lélektan területén. Ennek mindenesetre egy fontos állomása a doktorátus (PhD), amelyet Sajtos Szilárd, református tábori lelkész célként jelölt ki magának.

A BEOL cikke nem részletezi a fentieket, viszont arra épít. A család ma egyértelműen a leglátványosabb válságban lévő emberi intézmény. Nem csoda, hogy az egyházakon túl az állam is különös figyelmet fordít a családot érintő kutatásokra és szakemberekre. (A Semmelweis Egyetem például 2015-től indít családterápiás képzést bölcsész, hittudomány és rokonterületeken végzettek számára.)

Talán sokan nem is gondolnak bele milyen lehet, amikor egy család tagja külszolgálatra távozik. Hasonló – ez kétségtelen – ahhoz, amikor egy civil család egyik tagja külföldön vállal munkát. A különbség azonban többféle, ha egy katonát veszünk szemügyre. Egyrészt műveleti területre megy, adott esetben aktuálisan zajló háborúba. Másrészt katonavilágba, vagyis egy olyan szubkultúrának részeként, ahol a hierarchia, a sajátos szokások és korlátozott jogok az élete része lesz.

Zsabka Erzsébet ügyesen összefoglalja az említett témát, talán nem is lehetne rövidebben. Az is igaz azonban, hogy ahogy a rövid cikkek magukban hordozzák, ez is vitát gerjeszt majd azok között, akik talán még nem is találkoztak a tábori lelkészi szolgálattal. Mire jó ez? Miért van pap/lelkész a katonák között? Isten-háború-Iszlám… túl sok. Talán itt az alkalom, hogy utaljak az előző bejegyezésben reklámozott konferenciára, mely egy bizonyos szempontból talán válaszokat fog adni a kérdésekre, megnyugtatót vagy sem? Meg kell hallgatni.

http://www.beol.hu/bekes/kozelet/katonaruhaban-szolgalja-istent-607008