Európai protestáns vezető tábori lelkészek konferencia

Idén Budapest (talán jobb lenne így írni: Magyarország) adott otthont a protestáns vezető tábori lelkészek európai konferenciájának. A vezető tábori lelkészek általában (ha szoros értelemben vesszük) az adott hadseregben szolgáló lelkészek és/vagy lelkészi szolgálat nem püspök vezetői. Tágabb értelemben ebbe bele tartoznak a püspökök is. Mivel a protestáns rendszerben másképp gondolkodnak a püspöki tisztségről mint a katolikusban, így az előbbi értelmezés kérdése.

Az esemény lényege mégsem ez volt. Egyrészt az alkalom volt érdekes, hiszen 20 éve alakult a Tábori Lelkészi Szolgálat Magyarországon (ha úgy nézzük alakult újra), másrészt jelentős eseménynek mondható, amikor különböző nemzetek katonalelkészei gyűlnek össze megosztani tapasztalataikat.

Sajnos a cikkből nem sok minden derül ki konkrétum, egyedül a magyar tábori püspök szavaiból idéznek. Érdemes azonban elgondolkodni, hogy a tábori lelkészek milyen mértékben és formában gondolkodnak másképp a világ katona vonatkozású eseményeiről. Gondolok itt az iszlámokkal kapcsolatos háborúkra, népvándorlásokra, és gondolok a különböző (egyébként nemzetbiztonsági vonásokkal megtűzdelt) haderő és világpolitikai helyzetelemzésekre.

Összességében tehát érdemes lenne egy ilyen konferencia anyagát valamilyen publikus formában is elérhetővé tenni.

http://www.evangelikus.hu/node/4583?language=fi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.