még több államtitkárt!

Neo híres mondata: more guns! jutott eszembe, amikor megláttam az új kormányzati struktúrát, azon belül is a sok államtitkárt. Reméljük nemcsak Neonak jött jól, hanem hazánk is épít majd ebből. Félretéve az agyalást: meglepett a Honvédelmi Minisztérium honlapja is. A két eddigi államtitkár (közigazgatási, parlamenti) mellett találtam két helyettes államtitkárt is.

Az egyik a védelmi, a másik a társadalmi kapcsolatokért felelős. Ez utóbbi feladatára kíváncsi voltam, talán nem is véletlen, hiszen ezt találtam. Az MNO (és korábban az MTI) már cikkezett Kun Szabó István új feladatáról. Ha megnézzük az életrajzát, mindjárt érthető lesz a cikkben említett fő feladat. A nagy ünnepségek szervezése nem lehet ismeretlen feladat a Helyőrség Dandárnál szolgálatot teljesített tábornoknak, sőt. Másfelől, a linkelt MNO cikkben elolvashatjuk, hogy a helyettes államtitkárnak (hÁT) mi a feladatköre:

Hadtörténeti Intézet és Múzeum irányítása,
a háborús és kegyeleti főosztály a hadisírgondozással együtt,
a tábori lelkészi szolgálat,
a Gábor Dénes katonai szakközépiskola,
valamint a Katonasuli és a Honvédelmi kötelék programok felügyelete.

Ezek szerint  a Tábori Lelkészi Szolgálat a politikai államtitkár (PÁT) ellenőrzése alól átkerül a hÁT feladatkörébe. Ugye, hangsúlyos a megjelenő irányítása és felügyelete szó. Az Alaptörvénnyel (és más a lelkészi szolgálattal kapcsolatos szabályzókkal is) szembe menne, ha irányításról lenne szó. Ennek fényében (a kékkel jelöltek) saját struktúrában működnek tovább, az állami felügyeletük viszont korábban a honvédelmi miniszter által delegált PÁT feladatából, az általa továbbdelegált hÁTté lesz. Kérdés, hogy jogilag ez a delegálás még áll-e, avagy az új szabályzók már közvetlenül neki rendelik ezt a feladatot. Igaz, az államtitkári (és a helyettes államtitkári) feladatkör lényege, hogy a minisztertől vesz át feladatköröket, így a delegálás bennfoglalt, a gyakorlatban direkt jellegű lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.