Riporterek Határok Nélkül

RWB
Sokak számára ismerős lehet az Orvosok Határok Nélkül (Médecins sans Frontières) szervezet. 1971-ben hozták létre, azzal a gondolattal, hogy joga van mindenkinek a világon az orvosi ellátásra. A sokaknak az E.R. (magyarul Vészhelyzet) c. filmből ismerős szervezet kis leegyszerűsítéssel egy orvosi missziókat szervező közösség. A nevükre 14 évvel később hajazó szervezet a Reporters Without Borders formailag hasonlóan jött létre, de ők az információhoz való jogot emelik ki. Ha valakinek ismerős a név főleg azért lehet, mert nem túl régen a magyar médiaszabályok alakítása kapcsán meglehetősen negatív képet formáltak rólunk, Magyarországról.

Amit kiemelnék velük kapcsolatban az a honlapukon lévő számláló. Ez a kis “barométer” mutatja, hogy évenként hány fő újságírót, illetve a média különböző területein munkálkodó embert börtönöztek be, öltek meg. Jelenleg a honlapon 27 megölt újságíró szerepel, de ezenkívül 17 hasonló munkát végzett is meg van említve. A bebörtönzöttek pedig bőven 300 fő felett van (csak idén!). Az elhunytak tekintetében Szíria, Pakisztán, Fülöp-szigetek kifejezetten rossznak mutatkoznak, de meglehetősen megoszlik több ország között a statisztika. Kína, Szíria, Vietnám pedig a bebörtönzésben jeleskednek.

Többet nem is fűznék hozzá, a kategóriákra kattintva ország szerinti rendezésben, aztán név szerint is követhető kiről van szó. Hasznos böngészést, és továbbgondolást!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.