Bjelik Imre

Id√©n j√∂vŇĎ szombaton lesz 87 √©ve, hogy elhunyt Bjelik Imre, t√°bori p√ľsp√∂k. Kev√©s inform√°ci√≥ van a neten r√≥la. Bjelik Nyitr√°n sz√ľletett 1860-ban. 1888-ban lesz t√°bori lelk√©sz (5 √©vvel szentel√©se ut√°n). 1911-ben kinevezik az osztr√°k-magyar hadsereg t√°bori p√ľsp√∂k√©v√©. Akkoriban, a rendszer fel√©p√≠t√©se miatt, apostoli t√°bori vik√°riusnak nevezt√©k ezt a poz√≠ci√≥t.
Bjeliknek (a kor ig√©nyeinek megfelelŇĎen) n√©met nyelven t√∂bb √≠r√°s√°t is megjelentette. (sajnos ezek beszerz√©se el√©gg√© lehetetlen v√°llalkoz√°snak tŇĪnik.) Az egyik p√©ld√°ul a Handbuch f. d. k.u.k. Milit√§rgeistlichkeit c√≠met viseli.

A h√°bor√ļban √≠gy √≠rt:

‚ÄěA mi katon√°ink j√°mborak √©s istenf√©lŇĎk, m√©g azok is megtanulnak ott √ļjra im√°dkozni, akik m√°r elfelejtettek‚ÄĚ- sz√°molt be harct√©ren tett l√°togat√°s√°r√≥l Bjelik Imre t√°bori p√ľsp√∂k 1915-ben.” – nagyhaboru.blog.hu

K√≠v√°ncsi lenn√©k h√°ny katona k√∂vette az Nagy H√°bor√ļban a katolikus b√∂jt√∂t, ma mindenesetre alig akadhatnak ilyenek. Akkoriban viszont nem tŇĪnik form√°lis rendelkez√©snek a p√ľsp√∂k szava:

“A Szentsz√©k egy 1914 december√©ben kiadott felhatalmaz√°sa √©rtelm√©ben Bjelik Imre apostoli t√°bori helyn√∂k √°ltal 1917 hetvened napj√°n kibocs√°jtott p√ľsp√∂ki k√∂rlev√©l kieg√©sz√≠t√©s√©ben olvashat√≥: ‚Äěaz egyes√≠tett hadsereg azon tagjainak, kik a harct√©ren, hadt√°pter√ľleten vagy a hadihaj√≥kon vannak, tov√°bb√° azon polg√°ri szem√©lyeknek, kik a hadsereget a harct√©ren vagy a hadihaj√≥kon k√∂vetik a h√ļsev√©s, tekintettel a h√°bor√ļs viszonyokra a h√°bor√ļ tartam√°ra, m√©g a kar√°csony √ľnnep√©t megelŇĎzŇĎ napon √©s nagyp√©nteken is meg van engedve.‚ÄĚ – nagyhaboru.blog.hu

Kiadatott egy imak√∂nyvet is (ahogy a legt√∂bb t√°bori p√ľsp√∂k). Az elŇĎsz√≥ √≠gy hangzik:

“A “Katon√°k Imak√∂nyv”-e legyen a harcos dr√°ga kincse, amelybŇĎl erŇĎt, √ļj lelkesed√©st √©s vigaszt mer√≠t. – Wien, 1917. m√°rcius 25-√©n, Bjelik Imre, cs. √©s kir. t√°bori p√ľsp√∂k.”

1923-t√≥l – a monarchia √∂sszeoml√°sa ut√°n – nagyv√°radi apostoli korm√°nyz√≥ lesz. (ez a beoszt√°s a meg√ľresedett p√ľsp√∂ki hely ideiglenes felt√∂lt√©s√©re val√≥.

M√©g egy megjegyz√©s: az egyik legjobb adatb√°zis (catholic-hierarchy.org) √©rdekes m√≥don k√©t √©vvel k√©sŇĎbbre teszi a p√ľsp√∂ki szenel√©st. √Ām enn√©l is bosszant√≥bb, hogy nem monarchi√°t √≠rnak, hanem Ausztri√°t. Az √©vsz√°mokr√≥l nem is sz√≥lva.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.