Új németországi evangélikus tábori püspök

dr. Martin Dutzmann

dr. Martin Dutzmann

Sigurd Rink (lsd. kép) váltja dr Martin Dutzmannt az evangélikus tábori püspöki székben Németországban. A hír azért is lényeges, hiszen Németországban nagy számban az evangélikus vallást gyakorolják. Igaz ehhez hozzá kell tenni, hogy a sokak által gondolttal ellentétben Németországban nincsenek többen a katolikusoknál.

Sigurd Rink

Sigurd Rink

A németországi tábori lelkészség a magyarral ellentétben egyházi dominanciával működik. Ez alatt azt értem, hogy míg Magyarországon egyszerre egy honvédelmi szerv (háttérintézmény) és egyházi szervezet (ordinariátus) a lelkészi szolgálat, addig Németországban többnyire csak az utóbbi. Az 1957-ben megkötött szerződés a német állam és az egyházak között hasonló a magyar 1994-hez. Ám míg utóbbi esetében a tábori lelkészek a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményének szerződéses és hivatásos katonáivá kell váljanak, addig a németek esetében ez elmarad. Igaz, a német szolgálat is a Védelmi Minisztériumtól kapja az anyagi segítséget működéséhez (az egyházi mellett), de a tábori lelkészeik rendfokozat nélkül, egyházi ruhában, és csak ritka esetben egyenruhában teljesítenek szolgálatot.

A lelkészek (általában 6 évre) az egyházmegyei szolgálatukból felmentve szolgálnak katonalelkészként a Bundeswehrnél. Mivel jogi értelemben nem katonák, így nem vonatkoznak rájuk a katonai előírások (így például a magyar tábori lelkészekkel ellentétben nem kell fizikai felmérőkön, kiképzéseken stb. részt venniük). Másfelől rájuk is vonatkoznak az általános védelmi területen dolgozók szabályzói, hiszen a néhány éves szolgálatuk alatt kormánytisztviselők-alkalmazottak. (ez utóbbi hasonló a magyar katolikus tábori püspök, illetve a két tábori rabbi jelen helyzetéhez).

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.