Balogh, a német katonalelkész

Először a névre lettem figyelmes, aztán rájöttem, hogy már olvastam róla. Biztos magyar származású lehet, de ő már Németországban születhetett. A lényeg persze nem is ez.
A jelenleg Maliban szolgáló katolikus tábori lelkész korábban Afganisztánban teljesített szolgálatot. Valószínűleg minden hadsereg úgy van vele, hogy Maliba olyan katonákat küldenek, akiknek már van missziós tapasztalata. (lásd magyar katonaorvosok Afganisztánban.)
A Thomas Baloghról szóló cikk a szokásos német semmitmondó cikkírást picit túlszárnyalja. Van benne néhány szó arról, hogy a lelkész a katonák “szemetesvödre”, hiszen külszolgálatok alatt nincs külső személy, akiknek kibeszélhetik magukat a katonák, illetve a kollégáik-feletteseik felé sem mondhatnak el mindent.

Bár a németek alapvetően protestánsok, amúgy sem hangsúlyos a pap mint pap jelenléte a katonák között. – hangsúlyozza a cikk. Tény, hogy katolikusként még kevésbé az, hiszen kevesen áldoznak. Még otthoni szolgálati helyén Neubrandenburgban is csak kis (2%) létszámú katolikus él.  Mégis van, amikor nem pusztán lelkigondozóként fontos a jelenléte. Az egyik, amikor családokhoz kell kimenni bejelenteni egy katona halálát. A küldöttséget, melyet katonák tesznek ki, a legtöbb országban a tábori lelkész kíséri, és általában (főleg ha nincs pszichológus, vagy vallásos a család), őrá bízzák a beszélgetést. A németeknél legalábbis így van ez.

Érdekes történet azonban az is, amikor Thomast egy magát ateistának valló katona kereste fel, hogy imádkozzon a nemrég elhunyt nagyanyjáért. Megkérte mint papot egy ateista, aki nem tud imádkozni, hogy tegye meg helyette.

Az EU Mali missziójának német katonái elsősorban kórházépítésben jeleskednek jelenleg, amiben tetemes részt vállal a lelkész is. Természetesen közben nem maradnak el a liturgiák sem, főként a nagy ünnepeké. Ilyen volt Karácsony is, amelyet több nemzet ünnepelt az atyával. Érdekes megjegyzése a cikknek, amit Thomas mondhatott, hogy az amerikaiak (USA) inkább az elvontat, a “sivatagot”, a németek inkább a megragadhatót, jelenlévőt, a zenét keresték a liturgiában.

A cikk letölthető >> Militärpfarrer Balogh

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.