Kereszt√©nyek az izraeli seregben.

Izrael sok szempontb√≥l hasonl√≥ Sza√ļd-Ar√°bi√°hoz. B√°r ut√≥bbiban csak muszlimok √©lhetnek (kev√©s kiv√©teltŇĎl eltekintve), addig Izraelben m√°s vall√°s√ļak is, m√©gis a vall√°s hat√°rozza meg az orsz√°g identit√°s√°t mindk√©t esetben. Ennek egyik kifejezŇĎje √©ppen a politika, a meghat√°roz√≥ poz√≠ci√≥k bet√∂lt√©se adott vall√°s√ļ emberekkel, a jogszolg√°ltat√°s, a vall√°si b√≠r√≥s√°gokkal stb. Tal√°n sokaknak esz√©be sem jut, de a Vatik√°n is ebbe a k√∂rbe tartozik.
Vatik√°n azonban t√ļl kicsi, Sza√ļd-Ar√°bi√°ban (szinte) csak muszlimok vannak, √≠gy egy √©rdekes k√©rd√©s, hogy egy vatik√°ni teokr√°ci√°t√≥l, vagy egy sza√ļdi abszol√ļt monarchi√°t√≥l nem t√ļl t√°vol l√©vŇĎ zsid√≥ k√∂zt√°rsas√°gban hogyan tudnak √©lni √©s beilleszkedni a m√°s vall√°s√ļak. Neh√©z √ľgy ez, hiszen Izraelben a hivatalos iratok is ny√≠ltan tartalmazz√°k az etnikumot. B√°rmilyen furcsa, de a muzulm√°n √©s a dr√ļz mellett ak√°r egy √ļtlev√©lben szereplŇĎ nemzetis√©g neve is szerepelhet, √©s persze az is, hogy kereszt√©ny.

Katonai szempontb√≥l van egy √©rdekes cikk, mely az izraeli kereszt√©ny lakoss√°g √∂nk√©ntes katonai szolg√°lat ir√°nt fel√©ledŇĎ vonzalm√°r√≥l √≠r. Ennek oka √©ppen abban keresendŇĎ, hogy jobban bele tudjanak olvadni a zsid√≥ dominanci√°j√ļ orsz√°gba, az√°ltal, hogy bizony√≠tj√°k elk√∂telezetts√©g√ľket orsz√°guk ir√°nt.

B√°r Izraelben egy kereszt√©ny a maga szertart√°sa szerint eltemettetheti halottj√°t, de csak saj√°t temetŇĎj√©ben, zsid√≥val egy√ľtt (a zsid√≥ t√∂rv√©ny: h√°l√°ch√° szerint) semmik√©pp. R√°ad√°sul nehez√≠ti a dolgot, hogy csak t√°bori rabbik szolg√°lnak az IDF-ben, – √©s sajnos a linket m√°r nem tal√°lom -, de azt olvastam kor√°bban, hogy nem zsid√≥ katon√°knak nem is j√°r katonai temet√©s.

Az izraeli keresztények tehát nincsenek jó helyzetben, de legalább nem megfutamodnak, hanem példát mutatnak.

 

 

4 thoughts on “Kereszt√©nyek az izraeli seregben.

  1. Jogos a k√©rd√©s. Azon t√ļl, hogy √©jf√©l ut√°n nem √≠rok t√∂bbsz√∂r bejegyz√©st ;), elsŇĎsorban arra gondoltam, hogy az ortodox zsid√≥k nem hajland√≥k katonai szolg√°latot v√°llalni, m√©gis zsid√≥s√°guk miatt pozit√≠v diszkrimin√°ci√≥ban van r√©sz√ľk. A kereszt√©nyek ebb√©li √∂nk√©ntess√©ge elgondolkodtat√≥. Nem felt√©tlen gondolok arra, hogy ez a j√≥ p√©lda, de a kereszt√©nyek elfogadotts√°g√°hoz nagyban hozz√°j√°rulhat. Legal√°bbis erre utalnak a fenti t√©m√°ban √≠rt cikkek. A val√≥s izraeli helyzet persze biztos nem fekete-feh√©r.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.