Avanti Soldati!

“ElŇĎre katon√°k!” – ord√≠totta Medny√°nszky C√©z√°r a Tarna patakn√°l az olasz katon√°knak a roham elej√©n, mik√∂zben ŇĎ maga egy ez√ľst fesz√ľlettel le√ľt√∂tt egy cs√°sz√°ri gyalogost.

Elgondolkodtat√≥, tal√°n felkavar√≥ is, amikor kereszt√©ny m√ļltunkban erŇĎszakot √©s agresszi√≥t tal√°lunk. C√©z√°r, t√°bori lelk√©sz tette, vagy √©ppen a t√∂bbiek√©, akikrŇĎl szint√©n √≠rtam egy kor√°bbi blogbejegyz√©sben manaps√°g aligha √©rthetŇĎ meg k√∂nnyed√©n. A t√©ma t√∂rt√©n√©sz szemmeli felvillant√°s√°t v√°llalta egy szakember a transindex oldal√°n (is).

Than Mór, Kápolnai csata

Than Mór, Kápolnai csata

Az, hogy az ellens√©g katon√°i m√©g a magyar t√°bornokra is azt hitt√©k egy p√ľsp√∂k, akit a hal√°l angyal√°nak kezdtek h√≠vni, felh√≠vja a figyelm√ľnket egy m√°sik dologra is: magas rang√ļ egyh√°zi tisztviselŇĎk is az √©letet nem k√≠m√©lve harcoltak a katon√°kkal egy√ľtt.

Azok, akik ellenzik ezt nem mennek messze a magyar√°zattal: Krisztus, aki a b√©k√©t hirdette hogyan f√©r √∂ssze az erŇĎszakkal √©s gyilkoss√°ggal?

Sokan, akik v√©delm√©be sz√°llnak ezen papoknak √ļgy gondolj√°k, hogy nem szabad meg√≠t√©lni k√∂nnyed√©n olyan t√∂rt√©nelmi korokat, amikor az √©let kevesebbet √©rt mint a haza vagy az uralkod√≥ becs√ľlete. (n√©zz√ľk csak meg Istv√°n kir√°ly t√∂rv√©nyeit!)

Mindemellett nem lehet k√©ts√©gbevonni az egy√©ni hitet, ahogy l√°tjuk Schweidel t√°bornok fesz√ľlet√©t, amely r√°nk maradt, √©s amelyhez a kiv√©gz√©se, vagyis √©lete utols√≥ pillanat√°ig ragaszkodott.

Ek√∂zben nem lehet figyelmen k√≠v√ľl hagyni azt sem, hogy J√©zus tan√≠tv√°nyai is fegyvert (akartak) ragadni, √©s hogy a v√°lasztott n√©p, a zsid√≥s√°g mindent megtett az√©rt, hogy a kereszt√©nyeket kiirtsa, k√ľl√∂n√∂sen vezetŇĎj√ľket J√≥zsef fi√°t, J√©zust.

A sok erŇĎszak, mely a vall√°sokhoz k√∂thetŇĎ, sokakat ki√°br√°nd√≠t √©s vall√°selleness√© form√°l. Ugyanakkor a t√∂rt√©nelemben – fŇĎk√©nt az √ļjkorban – bebizonyosodott, hogy a vall√°stalans√°g nem hoz b√©k√©t. SŇĎt, gondoljunk Pol Pot V√∂r√∂s Khmerjeire, vagy Engels-Marx-Lenin-Szt√°lin vonal√°n kifejlŇĎd√∂tt emberek tucatj√°nak t√∂meges hal√°l√°t okoz√≥ ideol√≥gi√°kra, vagy ak√°r a h√≠res francia forradalom vall√°st led√∂ntŇĎ v√≠vm√°ny√°ra, mely rengeteg t√°rgyal√°s n√©lk√ľli kiv√©gz√©st eredm√©nyezett.

Nem meggyŇĎzŇĎ, hogy egyes vall√°sos emberek, sŇĎt tisztviselŇĎk mint Medny√°nszky, nem maradtak papok, sŇĎt, kincskeresŇĎkk√© √©s f√∂ld√∂nfut√≥v√° v√°ltak. Mindk√©t ellent√©tes v√©lem√©nyt form√°l√≥ ember tal√°lhat mag√°nak p√©ld√°kat arra, hogy a maga igaz√°t erŇĎs√≠tse. R√°ad√°sul mindezt nehez√≠ti, hogy az egy√©ni vall√°sos hit √©s az int√©zm√©nyes vall√°soss√°g k√©t k√ľl√∂n fogalom. SŇĎt, az ezekhez igazod√≥ kult√ļra m√°r egy harmadik.

√ögy tŇĪnik, hogy eddig a legjobb megold√°st az √ļjkori √©s modern demokr√°ci√°k adj√°k. √Āllamot az egyh√°zt√≥l elv√°lasztani – lett a c√©l. Persze csak √≥vatosan, kisebb-nagyobb √°tfed√©seket meghagyva. Napjainkra ezen orsz√°gokb√≥l eltŇĪntek a sz√©lsŇĎs√©ges megnyilv√°nul√°sok, t√∂bbs√©g√©ben a h√°bor√ļk is; igaz, nem az elv√°laszt√°s miatt.

A t√°bori lelk√©szs√©g – ahogy kor√°bban √≠rtam m√°r errŇĎl – az √°llam √©s az egyh√°zak m√°ig megl√©vŇĎ korl√°tozott √°tfedetts√©g√©nek egyik legnyilv√°nval√≥bb p√©ld√°ja. Orsz√°gonk√©nt elt√©rŇĎ m√≥dja √©s m√©rt√©ke is kifejezŇĎ: hol egyenruh√°ban, rendfokozattal, hol civilben ideiglenesen szolg√°lva a vall√°sgyakorl√°st. Speci√°lis √°llapotuk √©s beoszt√°suk is arra utal, hogy ŇĎk egyszerre r√©szei a rendszernek √©s m√©gsem. Kicsit tal√°n az √ľgy√©szekhez vagy a nemzetbiztons√°giakhoz hasonl√≥ elk√ľl√∂n√ľl√©ssel.

Nyilv√°nval√≥, hogy maga a rendszer csak alap. M√°ig vannak im√°k, melyeket katon√°k im√°dkoznak az ellens√©g elpuszt√≠t√°s√°√©rt. Ehhez adnak seg√≠ts√©get a katonalelk√©szek. (tal√°lni ilyen vide√≥t a youtube-on is…). K√©rd√©s, hogy a meleg szob√°b√≥l, j√≥llakottan jogosan mondunk-e √≠t√©letet errŇĎl? Nem lehet k√©ts√©gbevonni, hogy van kard, ami a rendet szolg√°lja. A rend pedig a b√©k√©t. Az sem k√©rd√©ses, hogy sok vall√°snak ez nem is k√©rd√©s. A kereszt√©nys√©g, amely a fejlett nyugaton a kult√ļra r√©sze lett, b√©k√©s t√°rsadalmi berendezked√©sek k√∂z√∂tt m√°r nem saj√°t l√©t√©t vesz√©lyeztetve kell ezen gondolkodjon. (legal√°bbis nem a h√°bor√ļ vesz√©lyezteti.)

A k√©rd√©s teh√°t adott: vajon a J√©zusban h√≠vŇĎk lok√°lisan gondolkodva jogosan form√°lnak ig√©nyt egy m√°sfajta kereszt√©nys√©gre? Esetleg jogos-e, hogy a kitolt h√°bor√ļk k√∂r√ľl, melyek a fejlett nyugatt√≥l t√°vol puszt√°n a katon√°kra hatva, a harcias kereszt√©nys√©g fennmaradjon?

1 thought on “Avanti Soldati!

  1. Visszajelz√©s: Skorupka | blog H O N V √Č D | egy seregnyi l√©lek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.