Lemondott a perui tábori püspök

A perui tábori püspök idén július 20-án lemondott. Még egy évig sem volt hivatalában. Guillermo Abanto esete elgondolkodtató, hiszen egy 49 éves emberről van szó. Egyelőre az interneten nem találni semmit az okokról, talán jövő hétfőn… Az viszont látszik, hogy elődjei évekig szolgáltak mint közvetlen elődje Salvador Piñeiro püspök. Bár fórumokban találni egy-két elejtett megjegyzést egészségi állapotra hivatkozva, az is lehet, hogy nyilvánosan nem is lesz rá magyarázat.

7 thoughts on “Lemondott a perui tábori püspök

 1. 😀 Úgy tűnik.
  Bár ha már így előjött a téma: világszinten elég sok lemondásról olvasok mostanában. Persze statisztikát nem láttam erről, lehet, hogy csak jobban felkapja mostanában a sajtó a hírt. Elgondolkodtató.

  • Én még a tábori püspökség intézményét sem értem igazán. Háborúban igen, de békében nem. Ki akadályozza meg a katonákat abban, hogy egyéb egyházmegyéhez tartozzanak? Miféle specifikuma van a tábori püspökségnek egyéb püspökségekkel összevetve? Bocsánat a provokatív kérdésekért!

   • Erre válasz leginkább az egyházi dokumentumokban található (ktp.hu). Írtam erről már több bejegyzést is, például Bíró püspök úr kapcsán: https://munder.wordpress.com/2011/11/07/a-katonalelkeszet-lenyege/
    vagy az Ujházi cikk kapcsán
    https://munder.wordpress.com/2013/05/18/letjogosultsag-bekeben/
    Egyébként “a háborúban igen, békében nem” kapcsán fontos hangsúlyozni egy hadtudományi vonatkozást is. Az általános ismeretek legragadtak a klasszikus ún. totális háborúk fogalmánál. A mai kor háborúi megváltoztak. Lokális konfliktusok vannak, amik inkább polgárháborús jelleget öltenek, és elsősorban asszimetrikusak. Magyarul nem népi háborúk folynak hatalmas seregekkel, hanem kisebb számú speciálisan felszerelt katonák néznek szembe a gyakran ellenük gerilla hadviseléssel harcolókkal. Ennek hitéleti szempontból is vannak következményei. Például az, hogy egy katona a területi egyházmegyéjéhez is tartozik. Ugyanakkor a katonák egy egységes szervezetben, egy egységes (ön)tudattal is rendelkeznek, amely nem területi módon tagozódik, hanem szervezeti-szolgálati alapon. Saját szubkultúra, legalább annyira, sőt inkább még erősebben, ahogy egy kórházlelkész is tapasztalhatja az egészségügyben dolgozóknál. A (katonai) missziók ezért nem is kérdéses területek, az otthoni viszonyok pedig éppen a sajátos szokásrendszer, nyelvezet stb. miatt kíván saját lelkészt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.