Spiritu√°lis katona

P√°l Feri atya, aki h√≠res ment√°lhigi√©n√©s elŇĎad√°sair√≥l √©s bestseller k√∂nyveirŇĎl azt √≠rja egy k√∂nyv√©ben, hogy kevesebb ma a vall√°sos ember, de nagyon sok a spiritu√°lis.

A spiritu√°lis ember azt √©li meg, hogy √∂nmaga, m√°sok √©s a vil√°g nem √∂nmag√°√©rt val√≥ – nem √∂nc√©l√ļ – hanem egy magasabb szintŇĪ rendet, c√©lt √©s √©rtelmet szolg√°l. A k√©k sz√≠n p√©ld√°ul le√≠rhat√≥ elektrom√°gneses hull√°mhosszk√©nt, m√©gis az emberi tapasztalat a k√©ket k√©knek, √©s nem hull√°mhossznak √©rz√©keli. A k√©k√©lm√©ny m√°r spiritu√°lis tapasztalat.

Kassai Lajos

Kassai Lajos

L√°tszik teh√°t, hogy a spiritu√°lis dimenzi√≥ nem azonos a vall√°si dimenzi√≥val. SŇĎt vall√°sgyakorl√°s l√©tezhet √ľres spiritu√°lis megrend√ľlts√©g n√©lk√ľl is. B√°r ez m√°s t√©ma…

Nemr√©g olvastam Kassai Lajosr√≥l egy cikket √©s √ļjra elgondolkodtam, hogy a t√°bori lelk√©szeknek milyen l√©nyeges feladata lehet(ne) abban, hogy r√°vezess√©k az embereket spiritu√°lis term√©szet√ľk val√≥s√°g√°nak felfedez√©s√©re.

Sokunk fej√©ben vannak katon√°k, akiket manaps√°g av√≠tt m√°r ugyan hŇĎsnek vagy legend√°nak nevezni, m√©gis nem katonai teljes√≠tm√©ny√ľk miatt csod√°ljuk ŇĎket, hanem ahogy meg√©lik saj√°t vil√°gukat. √ćgy n√©zve spiritu√°lis hŇĎs√∂knek h√≠vhatn√°nk ŇĎket, de nem tessz√ľk.

A T-100-as robot nem az√©rt volt szimpatikus, mert jobb volt mint az ellene k√ľld√∂tt T-1000-es, hanem mert j√≥ c√©l√©rt k√ľzd√∂tt √©s valami emberi sejlett fel benne. Robin Hood sem csupa √©rt√©k, m√©gis elvek√©rt k√ľzd √©s az √≠j√°t sem puszt√°n megfesz√≠ti. √Ām t√∂rt√©nelmi p√©ld√°k sora is van: gondoljunk a szamur√°jokra √©s kardjaikra, az I. vil√°gh√°bor√ļ pil√≥t√°ira, akik k√∂z√ľl sokan csak akkor lŇĎttek az ellens√©gre, ha vissza is tudott lŇĎni, vagy G√∂rgei Art√ļrra, aki nem sz√°llt le lov√°r√≥l, amikor megadta mag√°t.

Mi ez a sok szimbólum? Miben változtat ez bármin is?

“V√°gtatunk. Azazhogy visz a l√≥. Mert bizony az elsŇĎ percekben megint megzsibbadtam. Az a pokoli hujjog√°s, a lovaknak ijedt pr√ľssz√∂g√©se, dobog√°sa, az a felkavarg√≥ por… apokaliptikus vil√°gzavarod√°s. – Huj! Huj! Hujr√°! Mintha a sz√≥ l√°ng volna a mellekbŇĎl. De csak az elsŇĎ percek nyom√°sa volt ez. Azt√°n egyszercsak valami soha nem √©rzett erŇĎ van bennem. Az az ord√≠t√°s k√∂r√ľl√∂ttem, a harag erej√©nek ord√≠t√°sa, az erŇĎs√≠t meg.”
(Gárdonyi: A láthatatlan ember, részlet)

A h√°bor√ļ pillanatait sok sz√©pirodalmi mŇĪ, de √©letrajzi le√≠r√°s is le√≠rta. Ezek nem mind grandi√≥zus √©s vonz√≥ k√©pek, vannak f√°jdalmas, szenved√©st t√ľkr√∂zŇĎk is. A spiritu√°lis vil√°g azonban – √∂nmag√°ban – nem is kellemes. √Ām minden tekintetben ott van az a t√∂bblet, amirŇĎl √≠rtam fent.

Kassai riportj√°b√≥l egy √©rdekes gondolat: a v√∂lgyet, ahol √©l √©s dolgozik nem kital√°lni kellett, hanem megtal√°lni – a cikk √≠r√≥ja hozz√°teszi: r√°tal√°lni. Ez a “t√∂bblet” a term√©szettel, a teremt√©ssel val√≥ kapcsolat ig√©ny√©bŇĎl fakad.

Kassai Lajos

Kassai Lajos

A h√≠res lovas√≠j√°sz szerint a k√ľlf√∂ldieket nemcsak a l√≥ vagy az √≠j√°szat √©rdekli, hanem ez a fajta misztikus vil√°g is. A hagyom√°ny az √°g, amin √ľl√ľnk. Ha lev√°gjuk lezuhanunk. Ha valami rosszul mŇĪk√∂dik benne, jav√≠tsuk ki! Minden gener√°ci√≥nak k√∂teless√©ge √ļjra√©rt√©kelni a kapcsolat√°t saj√°t kult√ļr√°j√°val. √ďvakodnia¬† kell, hogy ennek a t√∂r√©keny √°gnak t√ļlzottan a v√©g√©re ker√ľlj√∂n, √©s azokt√≥l akik kez√ľkkel a l√°ncfŇĪr√©sz ut√°n kapkodnak. Nem az ŇĎs√∂ket kell k√∂vetn√ľnk, hanem azt, amit az ŇĎs√∂k k√∂vettek.¬†Akik idej√∂nnek (a v√∂lgybe) mindannyian keresnek valamit. Az egyik meg akarja tal√°lni a v√°laszokat az √©let k√©rd√©sire, a m√°sik √©ppen ezek elŇĎl menek√ľl hozz√°nk. Mert itt minden l√∂v√©ssel k√∂zelebb ker√ľl az ember √∂nmag√°hoz. Ha megfesz√≠ti az √≠jat, √∂sszek√∂ti az eget √©s a f√∂ldet. √Ām ha rossz a mozdulat, a kapcsolat azonnal megszakad. A lovas√≠j√°szat azonnal megmutatja, harm√≥ni√°ban √°ll-e a test a gondolattal. Aki nincs tiszt√°ban mag√°val, sohasem lesz lovas√≠j√°sz. A kezdŇĎk rendre meg is lepŇĎdnek, hiszen nem kapnak √≠jat, hanem a lovon √ľlve el kell k√©pzelni√ľk az alapmozg√°st. Kifesz√≠teni az √≠jat gondolatban min√©l t√∂bbsz√∂r, ak√°r ezerszer. S aki r√° tud hangol√≥dni, sokkal jobb lesz, amikor val√≥ban lŇĎni kezd, hiszen r√∂gz√ľlt a mozdulatsor. A fizikai gyakorl√°s ugyanis v√©ges, a k√©pzelet viszont hat√°rtalan.

Vajon a mai katona kap-e olyan √ļtraval√≥t, ami legal√°bb elgondolkodtatja, hogy amikor l√∂v√©szetre megy, valami √∂sszek√∂t eget √©s f√∂ldet? Mert lehet, hogy egy AK-63D nem kard, sem pedig √≠j, de m√©g mindig egy anyag, ami az ember kez√©ben van, √©s ami √≥ri√°si felelŇĎss√©g, tal√°n nagyobb m√©g egy kardn√°l vagy √≠jn√°l is.

A gyerekektŇĎl elsŇĎ alkalommal ezt k√©rdezi: mit szeretn√©nek csin√°lni? – szerinte ugyanis a legfontosabb, hogy k√©pzelet√ľnk legyen. Mesterr√© is csak ez√°ltal lehet valaki. – teszi hozz√° Kassai. Az m√°r csak hab a tort√°n, hogy a lovas√≠j√°sz v√∂lgy√©ben a lovaknak nincs fesz√≠tŇĎzabla √©s sarkanty√ļ, nem idom√≠tj√°k az √°llatokat, hanem k√©pzik ŇĎket.

Vajon mennyi spiritualit√°s van egy mai katon√°ban? Ha P√°l Ferinek igaza van, bŇĎven akad. De vajon ki foglalkozik vele, hogy ezt √∂sszek√∂sse a harc szellem√©vel, hasonl√≥an, ahogy Kassai Lajos teszi, ki az, aki seg√≠t nekik saj√°t hivat√°sukban megtal√°lni ezt a szellemet?

Jobb lenne k√∂ltŇĎi k√©rd√©snek hagyni ezt, de ad√≥dik a v√°lasz: a t√°bori lelk√©szeknek. Ez nem olyan feladat, amire b√°rmilyen m√°s beoszt√°s√ļ katona figyelne, m√©g a katonapszichol√≥gusok sem, legal√°bbis szigor√ļan szakmai szemmel n√©zve nem. A katonalelk√©szeknek ugyan ezt munkak√∂ri le√≠r√°sba csatolni furcsa lenne, de k√©ts√©gtelen√ľl az egyik leghangs√ļlyosabb feladatuk.

Manaps√°g, amikor √°talakul a hazafis√°g, a fegyverek moderniz√°ci√≥j√°val a vel√ľk val√≥ kapcsolat, a katonalelk√©szek feladata, hogy az √ļj “vil√°grendben” megmutass√°k az utat a katon√°k sz√°m√°ra, hogy ŇĎseik, a teremtett vil√°g, saj√°t lelk√ľk √©s √©let√ľk, nem egy abszurd esetlegess√©g, hanem egy √≥ri√°si eg√©sz cseppje, melyet √°t kell √©lni ahhoz, hogy meg√©rts√©k, sŇĎt m√©g ink√°bb √°t√©lj√©k: ez a val√≥s√°g.

az idézetek az InterCity magazin 2012. 4. számából valók.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.