A TÁBORI LELKÉSZET VÉGE?

Az USA újabb csavart hozott tábori lelkészetét illetően. A Pentagon nyilatkozata szerint a vallásos térítés szigorúan tilos lehet a jövőben minden Védelmi Minisztérium alá tartozó szervezetben. (magyarul is itt a téma.)

A Military Religious Freedom Foundation (MRFF) vezetőjéhez köthető a fenti kezdeményezés Michael Weinsteinhez. A wikipedia szerint a légierőnél dolgozott, azon belül is hamar a filmsorozatból jól ismert JAG-hez, vagyis a katonajogászi státuszba került. Az MRFF nem régi, hiszen 2005-ös civil(!) szervezet. Létrejöttét azzal indokolják, hogy az USA katonái között a keresztény fundamentalisták befolyása túlzó mértéket öltött.

Weinstein nevéhez máris számos ügy köthető, melyek egy része egy magyar (keresztény) szemnek furcsának tűnhet (mint például a nukleáris támadást biblikusan igazoló előadást kritizáló ügy), de olyanok is mint a mostani, ami homályos utalásaival mintha nemcsak a szélsőségek ellen, hanem a vallásos szemlélet ellen harcolna. Ez utóbbit erősíti, hogy Weinstein a Pentagon vezetőivel úgy tárgyalt, hogy oda a legfelsőbb tábori lelkészet vezetői nem voltak hivatalosak. Ráadásul az olyan megfogalmazások mint “térítés” alapos tisztázást igényelne.

Tény, hogy Obama regnálása alatt nem egyszer próbálták már korlátozni a tábori lelkészet munkáját, ám nem minden esetben meglepő módon. A legnagyobb baj valóban a fogalmak tisztázásának hiánya, mint például a vallásszabadságé, ami jelenti azt, hogy mindenki saját vallását gyakorolhatja, de azt is, hogy ezt mellőzze. Nem nehéz belátni, hogy ez a szabályozás, valójában semmit sem szabályoz, és hogy sok esetben egyénileg értelmezik.

Egyelőre tehát csak egy “hangos zaj” Weinstein szava a Pentagonban, így a tábori lelkészetnek nincs vége az USA-ban, ám a vallásellenes hangulat egyértelműen hangosabb mint korábban, ahogy a keresztény “fundamentalisták” hangja is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.