Az elveszett szovjet kiskatona

Bakregyin Kakimov

balra Bakregyin Kakimov (fotó: komitet92)

Mindenki eml√©kezhet m√©g Toma Andr√°sra, az “utols√≥ hadifogolyra”, aki 1944-ben szovjet fogs√°gba ker√ľlt, majd 2000-ben t√©rhetett haza.
Ehhez hasonl√≥ dolgok tov√°bbra is t√∂rt√©nnek. A napokban felbukkant legfrissebb h√≠r szerint Afganiszt√°nban tal√°ltak egy szovjet (sz√°rmaz√°silag √ľzb√©g) katon√°t, aki az 1979-es (√©s 10 √©ven √°t tart√≥) szovjet-afg√°n h√°bor√ļban sebes√ľlt meg. Egy helyi k√∂z√∂ss√©g fogadta be, √©s √°polta. Kitanulta a gy√≥gyn√∂v√©nyeket, √©s feles√©get is tal√°lt mag√°nak egy helyi l√°ny szem√©ly√©ben. Gyermek√ľk nem sz√ľletett, de eg√©szen a mai napig Sheikh Abdulla n√©ven √©lt eredeti haz√°j√°t√≥l t√°vol.

Elgondolkodtat√≥, hogy mi√©rt nem tettek meg mindent ezen katon√°k (sŇĎt, tesznek meg, akik hasonl√≥ helyzetben vannak) az√©rt, hogy hazajussanak. A v√°lasz nem egyszerŇĪ: ez egy √∂sszetett pszichoszoci√°lis dolog, amiben az esetek jav√°ban a h√°bor√ļban elszenvedett pszich√©s sokk is szerepet j√°tszik.

Bakregyint egy nonprofit szervezet tal√°lta meg: ¬†Warriors-Internationalists Affairs Committee, ami egy orosz, pontosabban F√ĀK szervezet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.