Bakregyin Kakimov

balra Bakregyin Kakimov (fotó: komitet92)

Mindenki emlékezhet még Toma Andrásra, az “utolsó hadifogolyra”, aki 1944-ben szovjet fogságba került, majd 2000-ben térhetett haza.
Ehhez hasonló dolgok továbbra is történnek. A napokban felbukkant legfrissebb hír szerint Afganisztánban találtak egy szovjet (származásilag üzbég) katonát, aki az 1979-es (és 10 éven át tartó) szovjet-afgán háborúban sebesült meg. Egy helyi közösség fogadta be, és ápolta. Kitanulta a gyógynövényeket, és feleséget is talált magának egy helyi lány személyében. Gyermekük nem született, de egészen a mai napig Sheikh Abdulla néven élt eredeti hazájától távol.

Elgondolkodtató, hogy miért nem tettek meg mindent ezen katonák (sőt, tesznek meg, akik hasonló helyzetben vannak) azért, hogy hazajussanak. A válasz nem egyszerű: ez egy összetett pszichoszociális dolog, amiben az esetek javában a háborúban elszenvedett pszichés sokk is szerepet játszik.

Bakregyint egy nonprofit szervezet találta meg:  Warriors-Internationalists Affairs Committee, ami egy orosz, pontosabban FÁK szervezet.

Reklámok