Tüzet visznek Afganisztánba

Már az ősember életét is meghatározta a tűz, függetlenül attól, hogy azt egy égő erdő széléről, vagy egy villámból szerezte. Ma is szükség van rá, és nemcsak fizikális, hanem spirituális értelemben is. Az ősemberek óta sokszor még mi is leülünk a tűz köré, és figyelünk a melegre és fényre, egy kicsit másra is, talán önmagunkra is. Ez a tűz mintha a TV lenne ma a családokban. De ez a tűz beszél hozzánk, és nem hagy saját gondolatokat, nem hagyja, hogy a másikra figyeljünk, vagy odaátra bámuljunk.

Talán ezért is fontos, hogy a természetet kicsit visszahozzuk az életünkbe. Egy láng csak szimbolikus, de igazán erős jelkép is lehet.

Jelen bejegyzésem például egy betlehemi lángról szól, igen: Betlehemből szállítanak Európába és Amerikába. Ami miatt viszont érdekes: Afganisztánba is. Ezt a Luftwaffe (német légierő) honlapján találtam. Egy 1989-es ötlet, egy cserkész és az osztrák ORF TV csatorna szervezésében hozzák el minden évben az úgynevezett Friedenslichtet (Békeláng, vagy Betlehemi láng) Európába repülőn, vagy vonaton. Afganisztánba (de lehet, hogy már Betlehemből) pedig egy bombabiztos tárolóedénybe megy tovább.

A gondolat lényege, hogy a béke gondolatát, vagy inkább eszményét és valóságát mintegy szimbólum formában eljuttassák az egész világra, különösen oda, ahol szükség van rá: kórházak, szociális intézmények és így tovább részére, beleértve a háborús övezeteket is. Ilyen célból került 1991-ben a keleti szocialista országokba is: Lengyelországba és Szlovákiába is.

Sajnos Magyarországról nincs szó, pedig a nálunk éledező cserkészet tagjai ráállhatnának egy ilyen nemes ügyre, sőt talán a Honvédségbe is bekerülhetne valamilyen formán. Ahogy egy hűséges olvasóm jelezte: ez ugyanis nem példa nélküli hazánkban, hiszen Magyarországon jelen volt, és talán van a láng. Lukács János, a Cserkészszövetség korabeli elnöke 1990-ben egy Wartburggal Bécsből elhozta a tüzet a Jézus Szíve Templomhoz, és utána a kőszegi cserkészcsapat évről évre ugyanígy.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.