dr. Nádasi Alfonz osb

Nádasi Alfonz Tibor bencés szerzetes, tartalékos tábori lelkész 15 éve halt meg.
Ezen évforduló napjának alkalmából írnék róla pár sort, s aki szeretne még tovább kutathat, mert több könyv is jelent meg tőle, amelyek ráadásul a neten is olvashatók.

1909-ben született Pápán. 16 évesen már a bencés gimnáziumból jelentkezett szerzetesnek a rendbe, ahol 1930-ban lett annak tagja, három évvel később pedig pappá szentelték.
A teológia mellett görög-latin szakos tanári diplomát is szerzett.
Így lett tehát “dr.” és “osb”. Az első világos lehet, a második az Ordo Sancti Bendicti rövidítése és rendtagságára utal.

Később, a háború után orosz tanár is lett. Ennek minden bizonnyal a háború ideje alatt eltöltött és hadifogságban szerzett “élményei” voltak előfeltételei. Hadinaplójában le is írja, hogy maga Kodály Zoltán, akinek gyóntatója volt, s akit később ő részesített végtisztességben, kérte meg, hogy tanuljon meg oroszul. Igaz, Kodály a népdalkutatás okán kérte erre.

A háború kitörésekor “behívták” tábori lelkészi szolgálatra. Lengyel és orosz nyelvű vidékek egész sorát járta be katonáival a háború évei alatt.
Alfonz atya szókimondó jelleme, ma már konzervatívnak nevezhető nemesi-erkölcsi fegyelmezése és fegyelmezettsége egészen bizarr stílusú beszámolót hagyott ránk a világháborús hadinaplójával és hadifogoly naplójával.

Mindkettő megjelent nyomtatott kiadásban (az egyik barnás a másik szürkés árnyalatban), viszont e-könyv olvasóknak is öröm, hogy van két hivatkozásom, amin megtalálják elektronikus formában is.

Hadifogolynapló: http://www.scribd.com/doc/17257866/Nadasi-Alfonz-Dr-Hadifogolynaplo
Hadinapló: http://web.axelero.hu/opciokft/hadinaplo.htm

Életéről nagyon röviden a katolikus lexikon is beszámol.
(a drált doktoráltat jelent!)

Hírdetés

4 thoughts on “dr. Nádasi Alfonz osb

  1. Visszajelzés: Nádasi Álfonz | blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

  2. Alfonz atya idegei jól megrongálódtak a hadifogságban. Ennek a következménye volt,hogy 1955-ben egy orosz órán egy pofont kaptam töle .(természetesen az elsö padban ültem,) üdvözlettel: Tóth Nándor . Malmö

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.