A protestáns katonalelkészi szolgálatban nagyjából annyi lelkész szolgál mint a katolikusban, mégis kevesebbnek tűnhet egy-egy protestáns felekezet számára, hiszen meg kell osztani a reformátusok és az evangélikusok között. A pontos számokat nem tudom, de kb. 3 evangélikus és 6 református lehet.

Találtam egy riportot, ami Nánai László százados, evangélikus tábori lelkésszel készült. A riport kellően hosszú és informatív. Sőt, talán már kissé érzékenyen is az. Persze épp ez utóbbitól lehet sokak számára izgalmas olvasmány.

Katonai értelemben itt találkozni azzal is, hogy jövőre is lesznek katonák PRT-ban magyar részről. 2012-ben így (több média információjával ellentétben) nem szűnik meg a misszió. Legalábbis ezt sejteti a cikk.

Nem szeretném átvenni a cikket, de két érdekes gondolatot kiemelnék:

Az első nem a tábori szolgálatáról szól, hanem általános:

“Nem fájdalomkultúrát akarok építeni, de lelkészként azt próbálom erősíteni, hogy ne futamodjunk meg a krízisek elől. Néha még arra is ragadtatom magam, hogy azt mondjam, a mai embernek talán a fájdalom az egyetlen spirituális út, amelyen kiléphet ebből az ostoba és hazug szórakoztatási szisztémából, mert a fájdalom megnyit és érzékennyé tesz – a nyitott szem és a magasabb érzékenység pedig már a vallás dimenziója.”

A másik viszont katonalelkészi szempontból gyakorlati érdekesség lehet:

“Egy német kolléga ezért is tartott olyan szemináriumokat a katonáinak, ahol tollal írtak papírra leveleket. A lelkész megvette a bélyegeket, beszerezte a borítékokat, és intézte a postamunkát. Kicsiny csapat volt ugyan, akik végigcsinálták, de arról számoltak be, hogy lelki értelemben magasabb rezgésszámon élték meg az otthoniakkal való kapcsolatot, és fordítva.” (mint a számítógépes kommunikációban – szerk.)

Nánai László 1975-ben született, Orosházán szentelték lelkésszé 2006-ban. Tábori lelkészi szolgálatát 2007-ben kezdte meg Hódmezővásárhelyen. 2008-ban Pápára került, majd 2012 elején Budapestre a Püspökségre.

Missziók: Először 2010 második váltású KFOR-ban, majd 2011 második felében szintén a KFOR-ban teljesített szolgálatot. (a linkek cikkekre mutatnak!) Idén pedig PRT-ra készül.