Evangélikus szemmel

A protest√°ns katonalelk√©szi szolg√°latban nagyj√°b√≥l annyi lelk√©sz szolg√°l mint a katolikusban, m√©gis kevesebbnek tŇĪnhet egy-egy protest√°ns felekezet sz√°m√°ra, hiszen meg kell osztani a reform√°tusok √©s az evang√©likusok k√∂z√∂tt. A pontos sz√°mokat nem tudom, de kb. 3 evang√©likus √©s 6 reform√°tus lehet.

Tal√°ltam egy riportot, ami N√°nai L√°szl√≥ sz√°zados, evang√©likus t√°bori lelk√©sszel k√©sz√ľlt. A riport kellŇĎen hossz√ļ √©s informat√≠v. SŇĎt, tal√°n m√°r kiss√© √©rz√©kenyen is az. Persze √©pp ez ut√≥bbit√≥l lehet sokak sz√°m√°ra izgalmas olvasm√°ny.

Katonai √©rtelemben itt tal√°lkozni azzal is, hogy j√∂vŇĎre is lesznek katon√°k PRT-ban magyar r√©szrŇĎl. 2012-ben √≠gy (t√∂bb m√©dia inform√°ci√≥j√°val ellent√©tben) nem szŇĪnik meg a misszi√≥. Legal√°bbis ezt sejteti a cikk.

Nem szeretném átvenni a cikket, de két érdekes gondolatot kiemelnék:

Az elsŇĎ nem a t√°bori szolg√°lat√°r√≥l sz√≥l, hanem √°ltal√°nos:

“Nem f√°jdalomkult√ļr√°t akarok √©p√≠teni, de lelk√©szk√©nt azt pr√≥b√°lom erŇĎs√≠teni, hogy ne futamodjunk meg a kr√≠zisek elŇĎl. N√©ha m√©g arra is ragadtatom magam, hogy azt mondjam, a mai embernek tal√°n a f√°jdalom az egyetlen spiritu√°lis √ļt, amelyen kil√©phet ebbŇĎl az ostoba √©s hazug sz√≥rakoztat√°si sziszt√©m√°b√≥l, mert a f√°jdalom megnyit √©s √©rz√©kenny√© tesz ‚Äď a nyitott szem √©s a magasabb √©rz√©kenys√©g pedig m√°r a vall√°s dimenzi√≥ja.”

A másik viszont katonalelkészi szempontból gyakorlati érdekesség lehet:

“Egy n√©met koll√©ga ez√©rt is tartott olyan szemin√°riumokat a katon√°inak, ahol tollal √≠rtak pap√≠rra leveleket. A lelk√©sz megvette a b√©lyegeket, beszerezte a bor√≠t√©kokat, √©s int√©zte a postamunk√°t. Kicsiny csapat volt ugyan, akik v√©gigcsin√°lt√°k, de arr√≥l sz√°moltak be, hogy lelki √©rtelemben magasabb rezg√©ssz√°mon √©lt√©k meg az otthoniakkal val√≥ kapcsolatot, √©s ford√≠tva.” (mint a sz√°m√≠t√≥g√©pes kommunik√°ci√≥ban – szerk.)

N√°nai L√°szl√≥ 1975-ben sz√ľletett, Orosh√°z√°n szentelt√©k lelk√©ssz√© 2006-ban. T√°bori lelk√©szi szolg√°lat√°t 2007-ben kezdte meg H√≥dmezŇĎv√°s√°rhelyen. 2008-ban P√°p√°ra ker√ľlt, majd 2012 elej√©n Budapestre a P√ľsp√∂ks√©gre.

Misszi√≥k: ElŇĎsz√∂r 2010 m√°sodik v√°lt√°s√ļ KFOR-ban, majd 2011 m√°sodik fel√©ben szint√©n a KFOR-ban teljes√≠tett szolg√°latot. (a linkek cikkekre mutatnak!) Id√©n pedig PRT-ra k√©sz√ľl.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.