Akinek a szájából lőtték ki a pipáját!

Nagy hiányosságot szeretnék pótolni. Ha jó az emlékezetem még nem írtam e blogban Emil Kapaunról, a szentté avatás előtt álló amerikai katonalelkészről.

A koreai háborúban hősi halált halt tábori lelkész 1916-ban született az USÁban. Bencéseknél tanult, majd korán 24 éves korában pappá szentelték. Burmában és Indiában töltötte a háborút a 40-es években. Több híres kép miatt sokaknak ismerős lehet, ha nem a nevéről, hanem a fényképekről van szó. Az egyik ilyen, amikor egy dzsip tetején misézik. Azt nem tudom, hogy ő volt-e az első, de (valahol olvastam, remélem jól emlékszem) már hordott terepszínű stólát, mivel a mesterlövészeknek jó célpont volt egy miséző pap egyházi-liturgikus színekben pompázva. Ugyanakkor tény: túlélte. Legalábbis ezeket a lövéseket.

A múlt-kor portál szerint kansasi politikusok azon fáradoznak, hogy megkapja a Medal of Honort (legmagasabb katonai kitüntetés az USÁban) ötödikként a tábori lelkészek közül. Érdekes tény, hogy mind a négy katonalelkész katolikus volt. Gondoljunk bele: az USÁban sok katolikus van, mégis lényegében kisebbségben vannak a protestáns felekezetek mellett. Érdemes elolvasni a wikipedia cikket hozzá, ahol a magyar származású kitüntetettek is fel vannak sorolva. Mindenesetre itt érdemes megállni és felsorolni a négy lelkészt:
egy honlap szerint az alábbiakról van szó:

Fr. Joseph Timothy O’Callahan (1945, USS Franklin)
Fr. Angelo J. Liteky (vietnámi háború) – Liteky később visszaadta a kitüntetését protestálva az USA (háborús) politikája ellen és meg is nősült (vagyis “kilépett”)
Fr. Charles Joseph Watters (vietnámi háború)
Fr. Vincent Robert Capodanno (vietnámi háború) – szentté avatás előtt áll ő is.

Katolikusok számára fontos lehet, hogy kik azok a katonalelkészek, akiket szentté avattak, vagy folyamatban van az ügyük. Isten szolgája fokozatban van Capodanno és Kapaun atyák ügye. Ha valaki tud kifejezetten tábori lelkész szentet az írja meg, mert én máig nem találtam még. (Nem számítva itt most a mai intézményes szolgálat előtti időket, lsd. pl. Kapisztrán sz. János.) Kapaun szentté avatásához egyébként megvan a lényeges csodabizonyíték is.

Kapaun leginkább amerikai példa: hősies volt, otthon érezte magát a hadseregben, a hazát szolgálta és Istent.

Miért írom, hogy amerikai? Azért, mert nálunk – Európában – a hazafiság és hősiesség kicsit nehezen értelmezhető, sokszor átpolitizált fogalmakká váltak.

Ami viszont mindenkinek szembeöltő: fegyver nélkül, tudatosan vállalt áldozatot hozott társaiért. Utóbbi talán nem kérdéses, az előbbi azért is fontos, hiszen még koreai, pontosabban kínai hívő emberek sem vethetik szemére, hogy saját őseit ölte meg. Arról nem is szólva, hogy feltűnően nyitott volt mindenféle vallású-felekezetű embernek, ami szintén nagy érték, és nemcsak Európában.

Az unsani ütközetről, aki szeretne többet olvasni angolul.

Ha valakit megfogott a téma, az alábbi rövid videó (alább) után ajánlom a BBC cikkét és a hozzá tartozó videót.


A videóban említett Kaiserlautern
(a pipasztorit megtaláljátok az egyik linken 😉

2 thoughts on “Akinek a szájából lőtték ki a pipáját!

  1. Visszajelzés: SAJTÓSZEMLE « blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

  2. Visszajelzés: Emil Kapaun és a MOH | blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.