80 KATOLIKUS TÁBORI LELKÉSZ

Németországban 80 katolikus tábori lelkész munkálkodik, miközben 90 státusz van rá. A maradékot civil teológusokkal (Pastoralreferenten) töltik fel. Ez derül ki egy rádióriportból, amit lehet olvasni, vagy hallgatni is. Röviden ismertetem a lényeget, főleg azoknak, akik nem tudnak németül:

Ahogy egy korábbi német lelkészekről szóló cikkből, itt is kiderül az ottani tábori szolgálat sajátossága: Németország protestáns (elsősorban lutheránus) vidék, így a katolikus jelenlét is kicsit más mint egy katolikus országban. Ilyen például, hogy természetes a igeliturgia a szentmise helyett.

Katonai szempontból érdekes, hogy a lelkész (aki a riportban szerepel) háromszor volt már Afganisztánban. Soha nem értem miért nem írják le (illetve miért nem kérdezi a riporter), hogy ez mennyit jelen egy-egy alkalommal? (fél évet?)

A rádió riport kezdetén elhangzik, hogy a fordulat (Németország egyesítése) mennyire más helyeztet teremtett. Ott azelőtt nem létezett tábori lelkészi szolgálat (DDR-ben, az NDK-ban), és hasonlóan a magyar viszonyokhoz, utána is sokan úgy tekintettek a hadseregre, ahogy azelőtt létezett. Miután (némi kényszerrel) lett katonalelkész A. Ginzel, már másképp látja ezt a szervezetet.

Egy másik riportból még kiderül, hogy az etikai, életvezetési órák sem annyira életbevágók, és hogy a tábori lelkészek próbálnak ott belenyúlni a rendszerbe, ahol tudnak (lásd: hozzátartozók, családtagok együttlétének szervezése). Izgalmas és fontos kérdés lehet most Németországban a sorkatonai szolgálat is, amiről szintén szó esik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.