NEM KATONA – JEHOVA TANÚI

Nem gondoltam volna, hogy az egyik legolvasottabb bejegyzés a blogon majd az amisokról szóló lesz. Gyanítom nem a katonai szolgálathoz való viszonyuk miatt, de így is segítséget jelenthetett azoknak, akik más célból látogattak hozzám.

Nos, ahogy írtam ott, folytatom a sorozatot és most egy másik vallási közösséget vizsgálok meg: a katonai szolgálatot a Jehova Tanúi hívei is megtagadják.

Amit nagyon röviden a Jehova Tanúiról érdemes tudni:
– 1870-es években Charles Taze Russel indította el a mai Jehova Tanúi elődjét, egy a világvégét rosszul megjósolt adventista közösségből kivált tagjaival.
– 1881-ben nevezték be magukat “Őrtorony Traktátus (Társulat)” néven
– 1917-ben Russel halála után nagy krízist élt meg a közösség, sokan ki is váltak. Az új elnök Joseph Franklin Rutherford lett. Valójában ő az, akitől származik a Jehova Tanúi jellegzetes sajátságai:

  • Az ünnepeket nem ülik meg (pl. születésnap, karácsony), sőt bűnösnek vélik.
  • Nem használhatták többé a keresztet mint szimbólumot. (előtte használták!)
  • A fegyverfogást és a zászló előtti tisztelgést bűnösnek vélik (ebből adódóan a katonai szolgálatot is.)
  • és még sok más tétel…

A Jehova Tanúi persze sok másról is ismeretesek, kopognak az ajtón, igényesen megszerkesztett füzeteket osztogatnak és például bűnnek tartják a vérátömlesztést.

A katonai szolgálatot tehát a zászló előtti tisztelgés (semlegesség megszűnése, bálványimádás) és a fegyverfogás (lehetséges gyilkosság) miatt kerülik. Önmagában tehát ha valaki katona még nem feltétlenül bűnös a szemükben, de még ha beosztásából adódóan a gyilkosságot el is kerüli, a zászló dolgot nem tudja, és pontenciálisan egy gyilkoló szervezet tagja.

Találtam egy a közösségből kilépett férfitól egy írást, ami arról számol be, hogy a Jehova Tanúi által végzett keresztség miatt hogyan (és miért) lépett ki a hadseregből és közben mit kellett átélnie a katonatársai és a gyülekezet társaitól. (2. és 3. oldal szól erről.) Találkozott egy tábori lelkésszel is. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a pozitív hozzáállását is másképp értelmezte akkor, másfelől a tábori lelkész vélhetően amolyan tanácsadóként szerepelt az ügyében, aminek következtében méltányosan helyezték szolgálaton kívülre. (ha nem jönne be a linkelt honlap, a kiemelt rész innen le is tölthető: blog_jehoawitness)

 

képek: wikipedia

3 thoughts on “NEM KATONA – JEHOVA TANÚI

  1. Visszajelzés: ÖSSZEFOGLALÁS 6. « blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

  2. A tanúk azonban elfogadhatják a polgári szolgálatot;akár lehetnek katonák is;ez azonban azt eredményezné,hogy nem tekintik őket jó példának a gyülekezetben;nem szolgálhatna kiváltságos feladatokban…szóval egyszerűen fogalmazva megbélyegeznék…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.