SZENT ATOMTENGERALATTJÁRÓ

Kissé bizarrnak tűnő hír, hogy egy orosz szentről neveztek el egy tengeralattjárót. (technikai részletek>>) Képzeljük el, ha például Szent Lászlóról neveznének el egy magyar Afganisztánban lévő HMMWV-t. Alekszandr Nyevszkij ugyanis hozzá hasonlóan egy harcos volt, akit az ortodox egyház avatott szentté, sőt (ma így mondanánk:) politikus (I. Sándor vlagyimiri nagyfejedelem) ezért közismert, híres emberről van szó.

Érdekesek az áthallások: a németek, finnek, litvánok ellen harcolt, de még érdekesebb az alábbi: sikerült elérnie, hogy az oroszok között ne toborozzanak katonákat a tervezett iráni hadjárathoz. (Remélem ilyet nem a BBC-n kell olvasni a közeljövőben.) Találtam egy jó galériát is az Oroszország Hangján, ha előbb látom a képet és a zászlók helyett magyar lobogó lenne, kapásból Szent Lászlóra tippelnék.

 Alekszandr Nyevszkij (és Putyin a galériában)

Mint a legtöbb szenthez, hozzá is tartozik legendárium, amit itt lehet olvasni.
Azt meg aligha lehet itt most hangsúlyozni, hogy a muszlimok szerinti 21.századi keresztesháború elmélet csak az ő irreális találmányuk. Ehhez azonban fontos higgadtan állni, hiszen a korabeli keresztes háborúk sem vallási indittatásúak voltak, legalábbis azok számára, akik felelősek voltak érte. Ma pedig a nemzeti öntudat része (ahogy régen is) minden saját kultúrát megerősítő személy. Gondoljunk csak Szent Lászlóra, aki nemcsak a katolikusok számára példakép!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.