NÉMET KATONALELKÉSZET videó

A német katonalelkészet rendfokozat nélküli, egyenruhában is főleg gyakorlót felhúzó lelkészek közössége. A szolgálat specialitása, hogy hogy nem lelkészetként, hanem lelkigondozásként (Seelsorge) működik nemcsak névben, hanem gyakorlatban is. Így a lelkészet és papi feladatok mellett egyben mentálhigiénés feladatokat is ellátnak.

A lenti videóban jól végigkövethető a tevékenységük. A zarándoklat és az istentisztelet mellett  a többi leginkább pszichoszociális feladat. Kezdve az etika tanításától (életvezetési órák), a családok felkarolásán át, a már említett mentálhigiénés foglalkozásokig. (Több érdekes feladat is látszik a videón, pl. egy varázspálcát – bambusz – kell egy szinten tartani a mutatóujjon több katonának egyszerre, úgy, hogy valaki parancsokat osztogat; ha nem jól ad parancsot a pálca elkezd rossz irányba mozogni.)

Néhány gondolat a videóból:

A tábori lelkész nem az, aki a repülőgépig kíséri el a katonát és sok sikert kíván neki, meg hogy gondol rá, hanem vele megy. Ha minden bevetésre pedig ha nem is tudja elkísérni, de ott van a helyzet mélyében, ahol elérhető a katonák számára személyesen is.

A legmélyebb pillanatok születnek ebből, például amikor egy katona  a lelkész kezébe nyom egy borítékot azzal: “Atyám, ezt adja oda a feleségemnek, ha nem jövök vissza.”

A szűk tér (tábor, hajó) rengeteg érzelmi helyzetet élesít ki.  A lelkész egyedülálló lehetőség és eszköze az ima. A másik az elöljárókkal való kapcsolat, ami sokat segíthet egy bajban lévő katonának.

A videóban megszólal több katona is, amiből kiderül, hogy érdekli őket az, amit a lelkészi szolgálat átadni próbál nekik.

A humor sem marad el: a tengeren szolgáló katonai munka jellemzője, hogy nem tud az ember onnan elfutni, bármi is történjék. Hacsak nem tudja azt, amire Jézus képes volt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.