IMiGYEN SZÓLA BENEDEK

A b√©ke szolg√°lat√°nak szint√©zis√©t megval√≥s√≠tani a fegyverek k√∂z√∂tt (ministerium pacis inter arma). A legnagyobb kereszt√©ny dilemma, amikor h√°bor√ļr√≥l van sz√≥ √©s katonas√°gr√≥l.

A hozz√° nem √©rtŇĎk k√∂nnyen hoznak √≠t√©letet: keresztesh√°bor√ļk, t√°bori lelk√©szek √©s egyebek mellett. Persze aki az iskol√°n √©s a History Channelen k√≠v√ľl nem tal√°lkozik m√°s n√©zŇĎponttal annak es√©lye sincs nagyon arra, hogy a dolgot m√°sk√©pp l√°ssa.

Benedek pápa egyébként nagyon visszafogottan nyilatkozott és kifejezetten a katonaság nem harci feladataiban méltatta a keresztény katona szerepét.

‚Äúa kiszolg√°ltatottak rendelkez√©s√©re bocs√°tv√°n saj√°t b√°tors√°gukat √©s szakmai k√©pess√©geiket. Annak a katon√°nak a szeretetgyakorlat√°ra gondolok, akinek szem√©lyes kock√°zattal √©s vesz√©llyel j√°r√≥ feladata az akn√°k hat√°stalan√≠t√°sa az egykor h√°bor√ļ s√ļjtotta ter√ľleteken; vagy √©ppen arra a katon√°ra, aki a b√©kemisszi√≥k keret√©n bel√ľl j√°rŇĎr√∂zik a v√°rosban √©s vid√©ken, hogy felebar√°tai ne √∂ld√∂k√∂lj√©k egym√°st.‚ÄĚ

Hol van √©s hogyan lehet megtal√°lni a helyes ar√°nyt, utat, m√≥dszert? Recept √ļgy tŇĪnik nincsen. ‚Äú‚Ķaz emberi igazs√°goss√°g mindig t√∂r√©keny √©s t√∂k√©letlen‚Ķ‚ÄĚ ‚Äď mondta Benedek. Nem t√ļlz√°s teh√°t √°ll√≠tani, hogy a katona egy√©ni felelŇĎss√©ge √©s a t√°bori lelk√©szek√©, hogy a lehetŇĎ legjobb √©s leghelyesebb utat, m√≥dot tudj√°k mutatni a kereszt√©ny m√≥don meg√©lt katonas√°ghoz.

Ami eszk√∂zk√©nt pedig jelen van minden kereszt√©ny sz√°m√°ra, a t√°bori lelk√©sz pedig ennek az eszk√∂znek fontos hordoz√≥ja, hirdetŇĎje: ‚ÄúPuszt√°n a jog ereje nem elegendŇĎ az elvesztett egyens√ļly vissza√°ll√≠t√°s√°ra. A kiengesztelŇĎd√©s √©s a megbocs√°t√°s √ļtj√°ra kell l√©pni hozz√°.‚ÄĚ ‚Äď hangzott el az okt√≥beri vatik√°ni t√°bori lelk√©sz kongresszus√°n.

Vagyis a jogon √©s a t√∂rv√©nyen t√ļl jelenik meg a t√°bori lelk√©szek egyik legfontosabb eszk√∂ze √©s feladata: a kiengesztelŇĎd√©s nagy munk√°ja.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.