FEKETE beret/barett

A fekete sapk√°sok valahol speci√°lis katonai tud√°sra utalnak, valahol √°ltal√°nos katonai viselet. Hazai sereg√ľnkben a k√©rd√©s ma k√ľl√∂n√∂sen aktu√°lis, ugyanis a harckocsiz√≥k √©s a t√°bori lelk√©szek ut√°n az √∂nk√©ntes v√©delmi tartal√©kosok is ezt kapt√°k.

MielŇĎtt a katon√°k v√©lem√©ny√©rŇĎl is sz√≥t ejten√©k √©rdemes kicsit t√°j√©koz√≥dni a sapka kapcs√°n is. A barett magyarul sv√°jcisapka. Ha nem tŇĪnik kellŇĎen menŇĎnek, hogy √≠gy nevezz√ľk, akkor haszn√°lhatjuk a n√©met eredetŇĪ barett, vagy az angol eredetŇĪ beret kifejez√©st is r√°. Vagyis k√°r azon vit√°zni, hogy az beret vagy barett, mert mindkettŇĎ helyes. B√°r a vit√°t a sv√°jcisapka kifejez√©ssel hamar le lehet hŇĪteni (ink√°bb m√°sr√≥l lesz sz√≥ ut√°na Smile.

A young enlisted panzer crewman wearing a Schutzm√ľtze (Black Panzer Beret).  The 30 October 1935, a standard had been ‚Ķ | German uniforms, World war  two, History war

A fekete barett azonban k√ľl√∂n sztori. A le√≠r√°s szerint katonai haszn√°lata a 70. francia hegyivad√°szokra megy vissza, amit annak mint√°j√°ra 1918-ban az angolok a kir√°lyi harckocsiz√≥knak adtak, √°ll√≠t√≥lag abb√©li megfontol√°sb√≥l, mert az olaj √©s egy√©b szennyezŇĎd√©sekre ez volt a legkev√©sb√© √©rz√©keny sz√≠n.

Magyarorsz√°gon a 80‚Äô-as √©vek v√©g√©n j√∂tt be a barett. √Ām a m√°r kor√°bban is megl√©vŇĎ fegyvernemi sz√≠nek t√∂bbsz√∂r v√°ltoztak. 1918-ig nem a fegyvernemeket, hanem az ezredeket k√ľl√∂nb√∂ztett√©k meg a sz√≠nek. 1918-ut√°n fekete fegyvernemi sz√≠nt haz√°nkban orvos, gy√≥gyszer√©sz √©s lelk√©sz ‚Äúkaton√°k‚ÄĚ tudhatt√°k maguk√©nak. (legal√°bbis 1926-t√≥l tal√°ltam erre hivatkoz√°st.) A lelk√©szek tekintet√©ben persze nem szabad elfeledni, hogy saj√°t √∂lt√∂zk√∂d√©si szab√°lyzatuk volt √©s, hogy m√°r kor√°bban is a fekete sz√≠n hat√°rozta meg √∂lt√∂zk√∂d√©s√ľket.

Harckocsiz√≥ tiszteket a 30-as √©vekben kezdett nevelni haz√°nk, hiszen akkor ker√ľltek hadrendbe g√©pes√≠tett alakulatok. Ekkor a vil√°gosk√©k sz√≠nt kapt√°k, majd 1951-ig maradt ez √≠gy, √©s az√≥ta fekete az ŇĎ sz√≠n√ľk is.

K√∂zben 51-ig fekete volt a fegyvernemi sz√≠ne az orvosoknak √©s a lelk√©szeknek is. A t√°bori lelk√©szet azonban eltŇĪnt 94-ig, k√∂zben 1990-ben megv√°ltoztak a sz√≠nek √©s az orvosok k√°rmint kaptak, a lelk√©szek pedig tov√°bb vitt√©k a feket√©t.

√Ėsszegezve teh√°t a fekete barett-sovinizmust hirdetŇĎ harckocsiz√≥ kedvelŇĎknek angol mint√°ra val√≥ban igazuk van √©s saj√°tosan nevezhetik a maguk√©nak, ugyanakkor nincs r√° ok, hogy kisaj√°t√≠ts√°k azt annak f√©ny√©ben mi√©rt is lett fekete. Haz√°nkban pedig elsŇĎsorban a lelk√©szekhez fŇĪzŇĎdik a fekete sz√≠n a Honv√©ds√©g t√∂rt√©neti t√°vlataiban, √©s fŇĪzŇĎdne az orvosokhoz, √°m ŇĎk ma ezt nem viselik sem barettk√©nt sem fegyvernemi sz√≠nk√©nt. √ćgy a fekete barett ma harckocsiz√≥k, a t√°bori lelk√©szek (√©s a jelenleg m√°r ink√°bb ex-hadihaj√≥sok, r√≥luk majd egy m√°sik alkalommal √≠rni szeretn√©k) viselete. A tartal√©kosok pedig bizony√°ra meg kell feleljenek annak, amit ez a m√ļlt √©s szellem r√°juk hagyom√°nyoz.

UI.: √Črdekess√©gk√©pp le√≠rom, hogy a sv√°jci g√°rdist√°k is fekete barettet hordanak.

3 thoughts on “FEKETE beret/barett

  1. Visszajelz√©s: Fekete barett lelkészi felvarró « blog H O N V √Č D | egy seregnyi l√©lek

  2. Visszajelz√©s: Összefoglalás 5. « blog H O N V √Č D | egy seregnyi l√©lek

  3. Visszajelz√©s: TÁBORI RABBI KIPA « blog H O N V √Č D | egy seregnyi l√©lek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.