BRIT KATONALELKÉSZEK

 

A BBC egy oldala meglehetŇĎsen bŇĎven foglalkozik a Brit t√°bori lelk√©szettel. Akik nem tudnak angolul, vagy csak r√∂videbben szeretn√©k megtudni a tartalm√°t le√≠rom ide a l√©nyeget √©s az √©rdekess√©gket, sŇĎt kicsit ki is eg√©sz√≠tem(!), j√≥llehet √≠gy sem lesz r√∂vid, de √ļgy gondolom meg√©r ennyit!

fotó: Telegraph

2007-es adat szerint 280 t√°bori lelk√©sze van a Brit seregnek (ezent√ļl: BS).
A BS lelk√©szei nem foghatnak fegyvert (ergo: nem is lŇĎhetnek!).

12 lelkész van misszióban (Irakban) 700 katonával. (ez azt is jelenti, hogy arányaiban sokkal-de-sokkal kevesebb és ritkábban mint a magyaroknál).
A Royal Army Chaplains’ Department (kb. a Kir√°lyi T√°bori Lelk√©szi Int√©zet) Londont√≥l nyugatra Upavon-ban van. TŇĎle 30km-re √ČNY-ra van Andover, amely k√∂rny√©k√©n tal√°lhat√≥ a T√°bori Lelk√©szek Kik√©pzŇĎ K√∂zpontja!

Jelenleg csak keresztény tábori lelkészek szolgálnak a BS-ben, a többi (buddhista, hindu, szik, zsidó és muszlim) számára civil lelkész biztosított.

Két jó idézetet is befordítok ide:

A hadsereg egy speci√°lis hely, ahol olyan emberekkel ker√ľlhetsz kapcsolatba, akik egy√©bk√©nt nem menn√©nek templomba, olyan helyzetekben, ahol elfogadnak, m√°shol a vil√°gban azonban nem tenn√©k. Micsoda lehetŇĎs√©g! (- saj√°t ford.) – Nicola Thomas, Baptist army chaplain

a m√°sik

J√©zus t√∂bb helyre is elment, ahol nagy kih√≠v√°sok v√°rt√°k, kem√©ny helyezetekkel teli helyekre, olyan helyekre, ahov√° nem is akart volna menni, √°m m√©gis ment‚Ķ √©s √©n Egy√©rtelmŇĪen Ezt a p√©ld√°t szeretn√©m k√∂vetni! (- saj√°t ford.)

Jonathan Daniel, Baptist army chaplain

A cikk megeml√≠ti m√©g az USA t√°bori lelk√©szeinek sz√°m√°t (m√©g 1400-at √≠r, az√≥ta ez 1700), √©s ahogy √≠rtam m√°r az ottani sz√°mokr√≥l egy kor√°bbi bejegyz√©semben, ŇĎk csak az akt√≠vak! (√∂ssz. 2900-an vannak (amibŇĎl csak 99 katolikus!)

A cikk le√≠rja, hogy a t√°bori lelk√©szi munka az √°ltal√°nos lelk√©sztŇĎl, pl√©b√°nost√≥l elt√©rŇĎen 8 √≥r√°s munka. Ott ez 9-17 √≥r√°igot jelent. A h√©tv√©ge pedig k√∂z√∂ss√©g szempontj√°b√≥l nagyon alacsony sz√°m√ļ, vagy ak√°r nem is l√©tezik. (ez viszont hasonl√≥ a magyar viszonyokhoz.)

Ezut√°n egy cikket id√©z az √≠r√°s (Ministers of War: The amazing chaplaincy of the U.S. military) a t√°bori lelk√©szek t√∂rt√©nelm√©rŇĎl, ennek teljes tartalm√°t egy m√°sik honlapon megtal√°ltam: itt olvashat√≥.

I. Vil√°gh√°bor√ļ

Egy lelk√©sz besz√°mol√≥j√°val kezd, aki elmes√©li, hogy k√©t h√©tig egy√°ltal√°n nem tartott istentiszteletet, azt√°n amikor tudott se volt hossz√ļ √©s mindig extr√©m k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt, tulajdonk√©ppen ‚Äď z√°rja a gondolatmenet√©t ‚Äď vas√°rnaponk√©nt mindig menetel√©s volt vagy harc.

A Nagy H√°bor√ļban 179 brit t√°bori lelk√©sz halt meg, 3-an k√∂z√ľl√ľk megkapta a Vikt√≥ria med√°lt (legnagyobb brit katonai kit√ľntet√©s).

1919-tŇĎl m√°r nemcsak anglik√°nok, hanem minden protest√°ns felekezet bebocs√°t√°st nyert a hadseregbe (lelk√©szek). √Črdekes, hogy a katolikusok csak 2004(ezt nehezen hiszem, lehet, hogy el√≠r√°s!)-tŇĎl.

II. Vil√°gh√°bor√ļ

Az al√°bbi tanulm√°ny: Yves Yvon J. Pelletier, Faith on the Battlefield: Canada’s Catholic Chaplaincy Service during the Second World War, Historical Studies, 2003. szerint (r√∂viden), a t√°bori lelk√©sz feladatai a k√∂vetkezŇĎk voltak: mise, szents√©gek, beteg-s√©r√ľlt l√°togat√°sa, vall√°si szertart√°sok ismertet√©se √©s mor√°l, seg√≠tettek levelet fogalmazni haza, cenz√ļr√°zt√°k a leveleket(!), seg√≠tettek a t√°bori e√ľ. szem√©lyzetnek(!), a vezet√©s k√ľl√∂n hangs√ļlyt fektetett arra, hogy a lelk√©szek l√°togass√°k a harcol√≥ katon√°kat, ami egyr√©szt azt szolg√°lta, hogy n√∂velj√©k a harc hat√°konys√°g√°t (indirekt persze) √©s feljegyz√©seket k√©sz√≠tsenek az elesettekrŇĎl, sebes√ľltekrŇĎl, illetve nekik kellett az elŇĎbbiekrŇĎl √©rtes√≠teni a csal√°dot. SŇĎt, ŇĎk szervezt√©k a pihentetŇĎ, sport √©s k√∂z√∂ss√©gi esem√©nyeket is.

Katolikus katon√°knak a korabeli 8 √≥ra helyett el√©g volt 4 √≥r√°t b√∂jt√∂lni a szentmise elŇĎtt. (de kik mis√©ztek? ‚Äď ez nem der√ľlt ki a cikkbŇĎl.)

96 brit katonalelk√©sz halt meg e h√°bor√ļban.

A P√°dre √ďr√°ja egy kezdem√©nyez√©s volt, miszerint minden csapat parancsnoka egy √≥r√°t kell adjon egy h√©ten az aty√°nak/lelk√©sznek, amely alatt lehetŇĎs√©g van vele egy√©nileg √©s csoportosan besz√©lgetni. Az √∂tlet J.J.A. Hodgins lelk√©sztŇĎl-tŇĎl j√∂tt Major General (vez√©rŇĎrnagy) Frederick Browning elŇĎ√≠rt szab√°lyoz√°sa szerint. A le√≠r√°sok szerint nem minden katonai vezetŇĎ √∂r√ľlt neki, a katon√°k sz√°m√°ra pedig ink√°bb v√°laszthat√≥ volt semmint k√∂telezŇĎ. Hat√°stanulm√°ny nem k√©sz√ľlt r√≥la Winking smile

Több vallás

Fent m√°r eml√≠tettem, hogy t√∂bbf√©le vall√°s√ļ civil lelk√©sz tev√©kenykedik a BS-ben. Itt azt √≠rja, hogy a katolikusok 1836 √≥ta vannak a seregben, 1892 √≥ta pedig a zsid√≥k. (m√©g ink√°bb val√≥sz√≠nŇĪ, hogy a 2004 el√≠r√°s volt a BBc r√©sz√©rŇĎl)

Toborz√°s

3 napos proced√ļra, ahov√° ‚Äúnem spiritu√°lis ramb√≥kat v√°rnak‚ÄĚ – Padre Jonathan Bal

Az ide√°lis jelentkezŇĎ Brit (vagy √ļm. a  Brit Nemzetk√∂z√∂ss√©g tagja.) Esetleg √≠r, de akkor az Anglik√°n Egyh√°z kell t√°mogassa. (nem tudom, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy csak anglik√°n lehet-e vagy sem, val√≥sz√≠nŇĪbb persze, hogy katolikuskr√≥l van sz√≥.)

3-5 √©vig szolg√°lnak a lelk√©szek a seregben. (Az sajnos megint szerencs√©tlen√ľl lett fogalmazva, vagyis nem lehet tudni, hogy az 5.√©v ut√°n szolg√°lhatnak-e m√©g tov√°bb?

A felk√©sz√ľl√©s√ľk, kik√©pz√©s√ľk Sandhurst-ban (mint az amcsi West Point v. na mondjuk: Zr√≠nyi n√°lunk) t√∂rt√©nik (mit csin√°lnak akkor Andoverben, mikor mennek oda? Passz.) Ez a brit KVNR tanfolyam 4 hetes n√°luk √©s √ļgy bec√©zik:  ‚Äúpl√©b√°nosok √©s gy√ľm√∂lcslep√©nyek tanfolyama‚ÄĚ (nem √©rtem a po√©nt.) Egy√©bk√©nt ide j√°rnak (ahogy n√°lunk a KVNR-en is) az orvosok, jog√°szok stb. is. (magyarul a nem katonai v√©gzetts√©gŇĪ tisztek.)

Nem √°ldottam meg ŇĎket, √©s nem mondtam, hogy ‚Äúaz Egyh√°z t√°mogat titeket‚ÄĚ. Annyit mondtam, hogy amikor kimegy√ľnk Irakba emberek im√°dkoznak majd √©rt√ľnk, ahol tessz√ľk majd a dolgunkat. (saj√°t ford.) Tom Place, army chaplain

(Otthon a gy√ľlekezetemben) megtartom az istentiszteletet, azt√°n hazamegyek. Itt le√ľlsz az emberekkel ut√°na, besz√©lgetsz, j√≥l √©rzed magad vel√ľk. (saj√°t ford.) Sgt Joanne Hammick, worshipper

Az id√©zett r√°di√≥mŇĪsort Magyarorsz√°gr√≥l nem lehet meghallgatni (tal√°n, hogy ne lehessen a s√°vsz√©less√©get-szervert leterhelni?) Ha siker√ľl a hanganyaghoz jutnom, term√©szetesen hozz√°biggyeszetem e bejegyz√©hez.

√Čs v√©g√ľl a BS T√°bori Lelk√©szi Szolg√°lat√°nak honlapja, pontosabban oldalai.

1 thought on “BRIT KATONALELKÉSZEK

  1. Visszajelz√©s: Összefoglalás 5. « blog H O N V √Č D | egy seregnyi l√©lek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.