A BBC egy oldala meglehetősen bőven foglalkozik a Brit tábori lelkészettel. Akik nem tudnak angolul, vagy csak rövidebben szeretnék megtudni a tartalmát leírom ide a lényeget és az érdekességket, sőt kicsit ki is egészítem(!), jóllehet így sem lesz rövid, de úgy gondolom megér ennyit!

fotó: Telegraph

2007-es adat szerint 280 tábori lelkésze van a Brit seregnek (ezentúl: BS).
A BS lelkészei nem foghatnak fegyvert (ergo: nem is lőhetnek!).

12 lelkész van misszióban (Irakban) 700 katonával. (ez azt is jelenti, hogy arányaiban sokkal-de-sokkal kevesebb és ritkábban mint a magyaroknál).
A Royal Army Chaplains’ Department (kb. a Királyi Tábori Lelkészi Intézet) Londontól nyugatra Upavon-ban van. Tőle 30km-re ÉNY-ra van Andover, amely környékén található a Tábori Lelkészek Kiképző Központja!

Jelenleg csak keresztény tábori lelkészek szolgálnak a BS-ben, a többi (buddhista, hindu, szik, zsidó és muszlim) számára civil lelkész biztosított.

Két jó idézetet is befordítok ide:

A hadsereg egy speciális hely, ahol olyan emberekkel kerülhetsz kapcsolatba, akik egyébként nem mennének templomba, olyan helyzetekben, ahol elfogadnak, máshol a világban azonban nem tennék. Micsoda lehetőség! (- saját ford.) – Nicola Thomas, Baptist army chaplain

a másik

Jézus több helyre is elment, ahol nagy kihívások várták, kemény helyezetekkel teli helyekre, olyan helyekre, ahová nem is akart volna menni, ám mégis ment… és én Egyértelműen Ezt a példát szeretném követni! (- saját ford.)

Jonathan Daniel, Baptist army chaplain

A cikk megemlíti még az USA tábori lelkészeinek számát (még 1400-at ír, azóta ez 1700), és ahogy írtam már az ottani számokról egy korábbi bejegyzésemben, ők csak az aktívak! (össz. 2900-an vannak (amiből csak 99 katolikus!)

A cikk leírja, hogy a tábori lelkészi munka az általános lelkésztől, plébánostól eltérően 8 órás munka. Ott ez 9-17 óráigot jelent. A hétvége pedig közösség szempontjából nagyon alacsony számú, vagy akár nem is létezik. (ez viszont hasonló a magyar viszonyokhoz.)

Ezután egy cikket idéz az írás (Ministers of War: The amazing chaplaincy of the U.S. military) a tábori lelkészek történelméről, ennek teljes tartalmát egy másik honlapon megtaláltam: itt olvasható.

I. Világháború

Egy lelkész beszámolójával kezd, aki elmeséli, hogy két hétig egyáltalán nem tartott istentiszteletet, aztán amikor tudott se volt hosszú és mindig extrém körülmények között, tulajdonképpen – zárja a gondolatmenetét – vasárnaponként mindig menetelés volt vagy harc.

A Nagy Háborúban 179 brit tábori lelkész halt meg, 3-an közülük megkapta a Viktória medált (legnagyobb brit katonai kitüntetés).

1919-től már nemcsak anglikánok, hanem minden protestáns felekezet bebocsátást nyert a hadseregbe (lelkészek). Érdekes, hogy a katolikusok csak 2004(ezt nehezen hiszem, lehet, hogy elírás!)-től.

II. Világháború

Az alábbi tanulmány: Yves Yvon J. Pelletier, Faith on the Battlefield: Canada’s Catholic Chaplaincy Service during the Second World War, Historical Studies, 2003. szerint (röviden), a tábori lelkész feladatai a következők voltak: mise, szentségek, beteg-sérült látogatása, vallási szertartások ismertetése és morál, segítettek levelet fogalmazni haza, cenzúrázták a leveleket(!), segítettek a tábori eü. személyzetnek(!), a vezetés külön hangsúlyt fektetett arra, hogy a lelkészek látogassák a harcoló katonákat, ami egyrészt azt szolgálta, hogy növeljék a harc hatákonyságát (indirekt persze) és feljegyzéseket készítsenek az elesettekről, sebesültekről, illetve nekik kellett az előbbiekről értesíteni a családot. Sőt, ők szervezték a pihentető, sport és közösségi eseményeket is.

Katolikus katonáknak a korabeli 8 óra helyett elég volt 4 órát böjtölni a szentmise előtt. (de kik miséztek? – ez nem derült ki a cikkből.)

96 brit katonalelkész halt meg e háborúban.

A Pádre Órája egy kezdeményezés volt, miszerint minden csapat parancsnoka egy órát kell adjon egy héten az atyának/lelkésznek, amely alatt lehetőség van vele egyénileg és csoportosan beszélgetni. Az ötlet J.J.A. Hodgins lelkésztől-től jött Major General (vezérőrnagy) Frederick Browning előírt szabályozása szerint. A leírások szerint nem minden katonai vezető örült neki, a katonák számára pedig inkább választható volt semmint kötelező. Hatástanulmány nem készült róla Winking smile

Több vallás

Fent már említettem, hogy többféle vallású civil lelkész tevékenykedik a BS-ben. Itt azt írja, hogy a katolikusok 1836 óta vannak a seregben, 1892 óta pedig a zsidók. (még inkább valószínű, hogy a 2004 elírás volt a BBc részéről)

Toborzás

3 napos procedúra, ahová “nem spirituális rambókat várnak” – Padre Jonathan Bal

Az ideális jelentkező Brit (vagy úm. a  Brit Nemzetközösség tagja.) Esetleg ír, de akkor az Anglikán Egyház kell támogassa. (nem tudom, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy csak anglikán lehet-e vagy sem, valószínűbb persze, hogy katolikuskról van szó.)

3-5 évig szolgálnak a lelkészek a seregben. (Az sajnos megint szerencsétlenül lett fogalmazva, vagyis nem lehet tudni, hogy az 5.év után szolgálhatnak-e még tovább?

A felkészülésük, kiképzésük Sandhurst-ban (mint az amcsi West Point v. na mondjuk: Zrínyi nálunk) történik (mit csinálnak akkor Andoverben, mikor mennek oda? Passz.) Ez a brit KVNR tanfolyam 4 hetes náluk és úgy becézik:  “plébánosok és gyümölcslepények tanfolyama” (nem értem a poént.) Egyébként ide járnak (ahogy nálunk a KVNR-en is) az orvosok, jogászok stb. is. (magyarul a nem katonai végzettségű tisztek.)

Nem áldottam meg őket, és nem mondtam, hogy “az Egyház támogat titeket”. Annyit mondtam, hogy amikor kimegyünk Irakba emberek imádkoznak majd értünk, ahol tesszük majd a dolgunkat. (saját ford.) Tom Place, army chaplain

(Otthon a gyülekezetemben) megtartom az istentiszteletet, aztán hazamegyek. Itt leülsz az emberekkel utána, beszélgetsz, jól érzed magad velük. (saját ford.) Sgt Joanne Hammick, worshipper

Az idézett rádióműsort Magyarországról nem lehet meghallgatni (talán, hogy ne lehessen a sávszélességet-szervert leterhelni?) Ha sikerül a hanganyaghoz jutnom, természetesen hozzábiggyeszetem e bejegyzéhez.

És végül a BS Tábori Lelkészi Szolgálatának honlapja, pontosabban oldalai.

Reklámok