Új vezető az USA tábori lelkészeinél

Írtam korábban Douglas Carver tábornokról. Nos eddig ő volt az Army (vagyis az USA szárazföldi hadseregének vezető tábori lelkésze).

Csak hogy világos legyen: az USÁ-ban az Army szárazföld, Navy tengerészet és Air Force légierő olyan mint három külön hadsereg, legalábbis az egyszerűség kedvéért így járunk a legközelebb a magyar viszonylattól eltérő dolgok megértéséhez.

A Tábori Lelkészi Szolgálat (Chaplain Corps) is háromféle. Van egy Army, egy Navy, meg egy Air Force féle. (műkedvelőknek még hozáteszem, hogy van a parti őrségnek – Coast Guard –, a tengerészgyalogosoknak – Marine –, a National Guard pedig az Armyhoz tartozik e téren. >>)

Carver tábornok (aki baptista) az Army féle brancsnak volt a feje. Ő most nyugdíjba vonult (boldog a képen, lehet is: sokat átélt és egy darabban van). Őt követi Maj. Gen. Donald P. Rutherford (vagyis Rutherford tábornok), aki minő véletlen: katolikus. Csak nekem tűnik fel, hogy a fő lelkészek mostanában katolikusok az USÁ-ban? Talán Bidennek köszönhető ez? (de ez már politika lenne, úgyhogy nem folytatom…)

Fent: a régi és az új (jobbra) vezető tábori lelkész. (forrás: wikipedia)

Tehát jónéhány izgalmas adat, amely a Rutherford hivatkozott cikkből kiderül:

2900 tábori lelkésznek lesz a feje, 130(!) különféle vallású/felekezetűének. Azért ez utóbbi szám csak engem döbbent meg?

A 2900-ból 1200 tartalékos vagy nemzeti gárdás (National Guard), vagyis többnyire időlegesen vonulnak be. (ez többnyire azt jelenti, hogy van saját civil egyházi közösségük is a katonai mellett.)

A cikk megemlíti (amit a blogom is megtett már), hogy már van egy hindu és két buddhista lelkész is a tábori lelkészek armadájában. Nem is szólva a 6 muszlim, 6 ortodox (lsd. előbbi bejegyzésem) lelkész és 10 zsidó rabbiról.

A tábori lelkészek közül 66 nő, 147 pedig fekete bőrű. (na ilyen statisztikát se lehetne hazánkban látni.)

Nagyon izgalmas a következő adat: 99 katolikus tábori lelkész van. Miközben a katonák 20%-a katolikus, a katonalelkészek csupán 6%-ban azok. – nyilatkozta Carleton Birch alezredes, (ezt figyeljétek, ki ne szeretne ilyen címet ;P 🙂 stratégiai kommunikációs igazgató(!) szerint, akinek egyébként a számadatokat is köszönhetjük.

Megemlítik egyébként, hogy katolikusokból mindig hiány volt, akármit is tesznek majd, hiszen még 1862-ben is csupán 22 katolikus katonalelkész szolgált az összes 472-ből.

Érdekes adat továbbá, hogy az USA első hitelesített tábori lelkésze Rev. William Emerson volt, aki  1775 Ápr. 19-én a lexingtoni és concordi csatamezőn teljesített lelkészi szolgálatot.

2 thoughts on “Új vezető az USA tábori lelkészeinél

  1. Visszajelzés: BRIT KATONALELKÉSZEK « blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

  2. Visszajelzés: Összefoglalás 5. « blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.