Egy korai bejegyzésben (igen, igen: posztban) írtam az ortodox tábori lelkészekről, akik Oroszországban teljesítenek szogálatot. Persze vannak még ortodox többségű országok, mint például Románia, ahol szintén ez a helyzet és ahol általában kizárólagosan képviseltetik magukat.

Magyarországon a létszámuk minimális, ha mégis lelkipásztori ellátás kérne valaki, akkor leginkább a görög katolikus lelkészre tudnak hagytkozni.

Ellenben a kellően szabad USA ebben sem hazudtolja meg magát. A hivatalos honlapukon rajta van kik hol szolgálnak.

Az USA nagy ország, így nem meglepő, hogy sokan vannak. Azért kiváncsi voltam és megtaláltam, hogy kb. 750.000 hívük van. Ez azért nem egy nagy szám, hiszen a törpe hazánk 5 millió katolikusához képest, vagy akár a 15.000-es ortodox hívünkhöz képest, mondhatni alulprezentált.

Egyébként az USA fegyveres erőinek létszáma kb. másfél millió. A magyaré 30.000, vagyis éppen 50x annyi katonája van az USA-nak mint hazánknak. A lelkészi ellátás számolásába már nem mennék bele Smile

Érdekes továbbá, hogy nincs a honlapon az aktív army katonák fényképe. Nem szabad?

Aztán az is aranyos, hogy ott van a feleségük keresztneve is. (a többi tuti püspök szeretne lenni) Winking smile csak nőtlen lehet náluk püspök.

Reklámok