HAL HELYETT HÁLÓ–segélyezés és háború

Aid and war ‚Äď aid for war?

Hogy Henrich Patrik egyszer még Otto Carius nevével fog-e viaskodni azt nem tudom, mindenesetre meglepett, amikor olvastam a neten a nevét, és nem tudtam hirtelen hová tenni.

A honv√©ds√©gi PR r√©sze? A vezetŇĎk karit√°sza avagy a j√≥t√©konys√°g√°nak egy lehetŇĎsge?

Ez √©s a hasonl√≥ tev√©kenys√©gek automatikusan beind√≠tj√°k az emberekben a k√©telked√©st. Ez√©rt van az is, hogy ha valaki erk√∂lcs√∂sen, tisztess√©gesen, tiszt√°n stb. √©l, azt mindj√°rt a gyan√ļ √°rny√©ka bor√≠tja be.

Egy t√∂rt√©net szerint egy ember eg√©sz √©let√©ben √ļgy oldotta meg a matekfeladatokat, hogy kim√°solta azokat a megold√°sok k√∂tet√©bŇĎl. A t√∂rt√©net csattan√≥ja egy megjegyz√©s: ‚Äúr√°ad√°sul a megold√°sok helyesek voltak".

Ha valaki nem szeret ilyeneken gondolkodni: a megold√°sokban senki sem lehet teljesen biztos, √°m ha vakon hisz√ľnk benn√ľk soha sem fogunk megtanulni sz√°molni.

Az √©let√ľnkben ez azt jelenti, hogy a hirad√≥kb√≥l, √ļjs√°gokb√≥l szerzett inform√°ci√≥k nem att√≥l v√°lnak hiteless√©, mert azok a hirad√≥ban vagy az √ļjs√°gban szerepelnek. Ez√©rt ha igaz is egy-egy h√≠r, akkor is csak az igazs√°g egy apr√≥ szelet√©t ismert√ľk meg, sŇĎt m√©g azt sem igaz√°n.

A j√≥t√©konykod√°s/seg√©lyez√©s hasonl√≥ dilemma. Legyen sz√≥ leuk√©mi√°s gyermek k√≠v√°ns√°g√°r√≥l, vagy afg√°n gyerekek megseg√≠t√©s√©rŇĎl.

Egy h√°bor√ļ nemcsak a modern form√°j√°ban, hanem m√°r a klasszikus √©rtelm√©ben is egy komplex folyamat volt. A gyŇĎzelem tal√°n sosem csup√°n a haditechnik√°n vagy a katona harci tud√°s√°n alapult.

A seg√©lyez√©s viszont az egyik legjobb eszk√∂z a h√°bor√ļ megnyer√©s√©nek b√©k√©s √©s hossz√ļ t√°v√ļ rendez√©s√©re. A r√©gi t√∂rv√©ny: nem halat, hanem h√°l√≥t adj az √©hezŇĎnek, ma is igaz. √Ām ez csak egy szab√°ly milli√≥ t√©nyezŇĎ k√∂z√∂tt. Nem v√©letlen h√°t, hogy vil√°gszervezetek alakultak erre √©s k√ľl√∂n szakm√°v√° lett.

Ahogy a tankok √©s g√©pkarab√©lyok mellett ez is egy eszk√∂z, √ļgy ez is els√ľlhet rosszul: r√©szben az elŇĎbb eml√≠tett √∂sszetetts√©g miatt, r√©szben az ellenŇĎrizhetetlen milli√≥nyi (!) szervezet munk√°ja miatt, akik valamelyest √©rdekeltek ebben a tev√©kenys√©gben. (l√°sd pl. itt)

MŇĪveleti ter√ľleteken (is) az USA m√°r kor√°bban is annak a h√≠ve volt, hogy harc√°szati (v√©delmi) tev√©kenys√©g√©t kiadja a kez√©bŇĎl mag√°nv√°llalkoz√°sok sz√°m√°ra. (bŇĎvebben itt) Logikus, hogy a seg√©lyez√©st sem csak a korm√°ny szervezetei kell megoldj√°k (mert nincs r√° kapacit√°suk), hanem √ļn. NGO-k (non-governmental organization | nem korm√°nyzati szervezet, vagy t√°rsadalmi szervezet).

Ahogy a mag√°nhadseregekkel, √ļgy a seg√©lyszervezetekkel is meggyŇĪlik a baja a korm√°nynak. ‚ÄúSz√ľks√©ges j√≥nak‚ÄĚ tartj√°k teh√°t ŇĎket. Nem ritka teh√°t, hogy √©pp miattuk t√∂rnek ki konfliktusok, mint ahogy ki tudja mennyi mindent k√∂sz√∂nhet m√°r nekik az emberis√©g.

A vall√°sos szervezetektŇĎl az eg√©szs√©g√ľgyin √°t a profitorient√°ltig minden f√©l√©vel tal√°lkozhatunk. Igazi megold√°s teh√°t nincs e k√©rd√©sre, de nagyj√°b√≥l a jobb valamit tenni mint semmit alapon t√∂bb kevesebb sikerrel dolgoznak vil√°gszerte, nem ritk√°n √≥ri√°si √°ldozatokat hoz√≥, √∂nk√©ntesek √©s alkalmazottak seg√≠tve azokat, akik emberhez m√©lt√≥ m√≥don szeretn√©nek, de nem tudnak √©lni.

Teh√°t, ha azon gondolkodn√°nk ha tesz√ľnk elrontunk-e valamit √©s ezzel tal√°n m√©g rosszabb helyzet √°ll elŇĎ, gondoljunk elŇĎdeinkre: Navigare necesse est! Haj√≥zni m√°rpedig kell!

Egy-k√©t p√©lda mŇĪveleti ter√ľleten (Irak) mŇĪk√∂dŇĎ szervezetekre itt olvashat√≥.

Néhány ilyen (ismerni hasznos) szervezetet is írok példaképp:

A jól ismert Vöröskereszt (és félhold), amelynek magyar szervezete épp idén 130 éves.
a gy√≥gy√≠t√≥kat t√∂m√∂r√≠tŇĎ Doctors without Borders
a vall√°sos alapokon mŇĪk√∂dŇĎ M√°ltai Szeretetszolg√°lat, Baptista Szeretetszolg√°lat, Katolikus Karit√°sz (id√©n 80 √©ves), √Ėkumenikus Seg√©lyszervezet.

és persze lehetne sorolni még…

Ui.: Magyarorsz√°gr√≥l a T√°bori Lelk√©szi Szolg√°latok is szerveznek seg√©lyakci√≥kat. Az egyik reform√°tus t√°bori lelk√©sz az Aid4Life √°ltal, a katolikusok pedig t√∂bb szervezeten √©s mag√°nadakoz√≥n kereszt√ľl. (legut√≥bb p√©ld√°ul l√°that√≥s√°gi mell√©nyeket gyŇĪjt√∂ttek a koszov√≥i gyerekeknek, akik az √ļton, s√∂t√©tben tudnak csak az iskol√°ba jutni.)

1 thought on “HAL HELYETT HÁLÓ–segélyezés és háború

  1. Visszajelz√©s: √ĖSSZEFOGLAL√ĀS 4. « blog H O N V √Č D | egy seregnyi l√©lek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.