A cím, ahogy szoktam hatásvadász, a neten megjelent Szalay Tamással (nyá. ezds.) egy interjú. Természetesen nem haditanácsadó. Ő a Honvédelmi Minisztérium egyházi ügyek szakreferense. Fél éve.

A katonai lelkigondozás, de különösen a tábori lelkészi szolgálatok múltjáról, jelenéről olvashatunk a riportban. Konkrétumok is szóba kerülnek, de sajnos kevés, a legtöbb inkább általánosítás.

Az egész riport magáért beszél (vagyis jó), de egy részén azért pontosítanom kell, mert égetőbb a kérdés mint ahogy felsejlik belőle és félre is érthető:

“A jelenlegi haderő létszámát tekintve irreális lenne nagy létszámokkal (tábori lelkészeket – a szerk.) tervezni békeidőben. … a tábori lelkészi kar nem zsugorodott a negyedére. (mint maga a Honvédség – szerk.) Szolgálati áganként 12-14 fővel működtek, bár hozzáteszem, most a missziós feladatok miatt állandó jelleggel kint vannak a lelkészek a kontingensek katonáival, akik a felkészülésben is segítik őket.”

A Rabbinátus két fővel működött korábban is (kivéve, amikor egy fővel).

A másik lényeges elem, hogy bár a riport később világosabbá teszi, itt úgy tűnik, mintha negyedére kellett volna csökkenteni a lelkészi kart. Félreérthető főleg azért is,mert a lelkészek létszámát nemhogy a negyedére kellett volna csökkenteni, hanem a triplájára növelni. A Honvédség létszáma kb. 30 ezer fő, ebből kb. 1000 fő van misszióban. Ha, ahogy Szalay meg is említi, a tábori lelkészek minimum(!) fele “odaát” van, akkor 12 lelkész (katolikus + protestáns) jut 29 ezer katonára.

Ez 2400 katona/lelkész! Ehhez azonban hozzájön az, hogy a tábori lelkészek a katonák közvetlen hozzátartozóit éppúgy látják el (szentségekkel, lelkigondozás értelmében, programokkal stb.) mint magukat a katonákat. Ha csak a feleségeket (és a gyermekeikről akkor nem beszéltünk, sem a szülőkről) is hozzávesszük, akkor egy lelkészre már 4800 ember tartozik. Ehhez jönnek most már az önkéntes tartalékosok, akik évről évre többen lesznek. Aztán ott vannak az olyan programok, mint a zalavári tábor, amit ugyan nemcsak a lelkészek szerveznek, de ők is ott vannak a katonák gyermekeivel. Vagyis azokra a hetekre nincs elérhető (tábori)lelkész a katonák számára.

Ennyi ember, sok esetben, még egy civil plébániához, vagy gyülekezethez sem tartozik. Ha megnézzük a hivatalos honlapokat, láthatjuk, hogy vannak alakulatok, ahol nincsenek is tábori lelkészek, ahol vannak, ott is általában csak az egyik felekezettől, és ott is csak akkor, ha épp nincs misszióban a lelkész.

Reklámok