Egyházi haditanácsadó

 

A c√≠m, ahogy szoktam hat√°svad√°sz, a neten megjelent Szalay Tam√°ssal (ny√°. ezds.) egy interj√ļ. Term√©szetesen nem haditan√°csad√≥. Ňź a Honv√©delmi Miniszt√©rium egyh√°zi √ľgyek szakreferense. F√©l √©ve.

A katonai lelkigondoz√°s, de k√ľl√∂n√∂sen a t√°bori lelk√©szi szolg√°latok m√ļltj√°r√≥l, jelen√©rŇĎl olvashatunk a riportban. Konkr√©tumok is sz√≥ba ker√ľlnek, de sajnos kev√©s, a legt√∂bb ink√°bb √°ltal√°nos√≠t√°s.

Az eg√©sz riport mag√°√©rt besz√©l (vagyis j√≥), de egy r√©sz√©n az√©rt pontos√≠tanom kell, mert √©getŇĎbb a k√©rd√©s mint ahogy felsejlik belŇĎle √©s f√©lre is √©rthetŇĎ:

‚ÄúA jelenlegi haderŇĎ l√©tsz√°m√°t tekintve irre√°lis lenne nagy l√©tsz√°mokkal (t√°bori lelk√©szeket ‚Äď a szerk.) tervezni b√©keidŇĎben. ‚Ķ a t√°bori lelk√©szi kar nem zsugorodott a negyed√©re. (mint maga a Honv√©ds√©g ‚Äď szerk.) Szolg√°lati √°gank√©nt 12-14 fŇĎvel mŇĪk√∂dtek, b√°r hozz√°teszem, most a misszi√≥s feladatok miatt √°lland√≥ jelleggel kint vannak a lelk√©szek a kontingensek katon√°ival, akik a felk√©sz√ľl√©sben is seg√≠tik ŇĎket.‚ÄĚ

A Rabbin√°tus k√©t fŇĎvel mŇĪk√∂d√∂tt kor√°bban is (kiv√©ve, amikor egy fŇĎvel).

A m√°sik l√©nyeges elem, hogy b√°r a riport k√©sŇĎbb vil√°gosabb√° teszi, itt √ļgy tŇĪnik, mintha negyed√©re kellett volna cs√∂kkenteni a lelk√©szi kart. F√©lre√©rthetŇĎ fŇĎleg az√©rt is,mert a lelk√©szek l√©tsz√°m√°t nemhogy a negyed√©re kellett volna cs√∂kkenteni, hanem a tripl√°j√°ra n√∂velni. A Honv√©ds√©g l√©tsz√°ma kb. 30 ezer fŇĎ, ebbŇĎl kb. 1000 fŇĎ van misszi√≥ban. Ha, ahogy Szalay meg is eml√≠ti, a t√°bori lelk√©szek minimum(!) fele ‚Äúoda√°t‚ÄĚ van, akkor 12 lelk√©sz (katolikus + protest√°ns) jut 29 ezer katon√°ra.

Ez 2400 katona/lelk√©sz! Ehhez azonban hozz√°j√∂n az, hogy a t√°bori lelk√©szek a katon√°k k√∂zvetlen hozz√°tartoz√≥it √©pp√ļgy l√°tj√°k el (szents√©gekkel, lelkigondoz√°s √©rtelm√©ben, programokkal stb.) mint magukat a katon√°kat. Ha csak a feles√©geket (√©s a gyermekeikrŇĎl akkor nem besz√©lt√ľnk, sem a sz√ľlŇĎkrŇĎl) is hozz√°vessz√ľk, akkor egy lelk√©szre m√°r 4800 ember tartozik. Ehhez j√∂nnek most m√°r az √∂nk√©ntes tartal√©kosok, akik √©vrŇĎl √©vre t√∂bben lesznek. Azt√°n ott vannak az olyan programok, mint a zalav√°ri t√°bor, amit ugyan nemcsak a lelk√©szek szerveznek, de ŇĎk is ott vannak a katon√°k gyermekeivel. Vagyis azokra a hetekre nincs el√©rhetŇĎ (t√°bori)lelk√©sz a katon√°k sz√°m√°ra.

Ennyi ember, sok esetben, m√©g egy civil pl√©b√°ni√°hoz, vagy gy√ľlekezethez sem tartozik. Ha megn√©zz√ľk a hivatalos honlapokat, l√°thatjuk, hogy vannak alakulatok, ahol nincsenek is t√°bori lelk√©szek, ahol vannak, ott is √°ltal√°ban csak az egyik felekezettŇĎl, √©s ott is csak akkor, ha √©pp nincs misszi√≥ban a lelk√©sz.

2 thoughts on “Egyházi haditanácsadó

 1. Tisztelt blog tulajdonos!

  Engedje meg, hogy megk√∂sz√∂njem, hogy a m√ļlt h√©ten k√∂zz√© tett Szalay Tam√°s interj√ļnkat √©rt√©kelte az r√°s√°ban. Egy√ļttal k√∂sz√∂nj√ľk a “kieg√©sz√≠t√©st”. √Ėr√∂m√ľnkre szolg√°l, hogy pozit√≠v reakci√≥kat kap(t)unk.Engedelm√©vel, az √≠r√°s√°t √°tvenn√©nk √©s megjelentetn√©k az oldalunkon is.
  Egy√ļttal, mivel nem tal√°ltam el√©rhetŇĎs√©get, k√©rem keressen meg e-mailben, fel szeretn√©m venni √Ėnnel a kapcsolatot.

  Üdvözlettel:

  Homoki Nagy Zolt√°n
  http://www.taborilelkesz.hu
  fŇĎszerkesztŇĎ

 2. Tisztelt Zolt√°n!

  A cikket √∂r√∂mmel √°tadjuk √Ėnnek k√∂zl√©s c√©lj√°b√≥l. Anonimit√°sunkat viszont szeretn√©k megŇĎrizni. K√∂sz√∂nj√ľk meg√©rt√©s√©t!

  blogHonvéd

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.