ELESETT BECSÜLET

image

Cinikus, de azért nem túl mély értelmű címem alatt egyszerűen a dolog paradox jellegét szeretném kiemelni. Mindenki tudja, hogy sok katona halt meg az iraki és afganisztáni missziókban. Azt is tudhatják sokan, hogy a legtöbben USA állampolgárokról (katonákról) van szó. Mégis kevesen vannak olyanok, akik ezt átélik egy-egy hír kapcsán, vagy egyszerűen felfogják mit is jelent ez pontosan. Ez nem minősítés, ilyen az ember. Néha azonban mélyebbre kell(ene) néznünk.

Ha napi frissítésről nem is beszélhetünk, mégis szívbemarkoló, ha egy honlapon néhány nap késéssel, de olvashatunk és láthatjuk azon katonák képeit, akik az elmúlt napokban veszítették életüket a harcmezőn.

Az említett honlapot már évek óta figyelem, sokszor figyelmeztetve magamat arra, hogy ma nézd meg és gondolj arra, hogy néhány nappal később, amikor ezt nézegetem ott lesz egy olyan katona, aki éppen akkor halhatott meg, amikor ezt a honlapot nézegettem. Akkor még ő sem gondolta volna, hogy ott fogják látni az emberek. Remélte, hogy nem…

Nehéz erről írni is, talán ezért nem is írtam róla eddig. És nemcsak azért, mert itt elmúlásról és fájdalomról van szó. Csináltam egy statisztikát arról, hogy kik halnak meg leginkább. Mivel nem lennék P.C., és talán egyoldalúsággal vádolna valaki, ezért itt ezt nem közlöm. A honlap ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy a találatok között szűrjünk rendfokozat, név, misszió stb. szerint. Talán nem meglepő, hanem meghökkentő – kijelentés mögött van a legtöbb valóság, ami kijött a szűrések után.

Legutóbbi bejegyzés: 22-én (kedden) meghalt katona van fent, aki a pokoli Helmand (Afganisztán) tartományban vesztette életét. Vélhetően nem ő lesz az utolsó. És tegyük hozzá: nem az egyetlen.

Érdemes tudni azt is, (és ez nem titok), hogy sokkal többen halnak meg “odaát”. Egyrészt a tálibok, másrészt a civilek, harmadrészt a fedett műveletek résztvevői. (ez utóbbiban magyarok is részt vesznek, ami szintén nem titok –> lsd. Honvéd magazin 2010/10.)

Azért a honlapon lévő (tehát nem általam készített statisztika) is érdekes. Eddig több mint 4400 (USA!) katona halt meg Irakban és csaknem 1500 Afganisztánban. A legtöbb meghalt katona 18-22 (!) éves, a második kategória 23-28 már csak 2032. Azért csak, mert itt már hat évről van szó és a szám is alacsonyabb. Ezután pedig feleződik.

A legtöbben a száraföldi katonák közül vesztik életüket (4259 fő), ami nem meglepő, hiszen ők is vannak ott a legtöbben, őket követi a tengerészgyalogság  (1330 fő). Egy régebbi (2004) halott pedig egy Parti Őrség-beli katona.

Esetleg még egy érdekesség: egy tengerészgyalogos John Lukac pfc. (~szakaszvezető) magyar származású, cseh szülők amerikai gyermeke.

Nos, tehát a honlap, ami által kicsit a meleg szobánkba hozhatjuk a háború borzalmát és rideg valóságát >>

1 thought on “ELESETT BECSÜLET

  1. Visszajelzés: ÖSSZEFOGLALÁS 4. « blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.