Immáron másodszor szerveztek nemzetközi vezető tábori lelkészek találkozóját Prágában. Nyilván nemcsak amiatt ismétlődik e városban ez az esemény mert Európa közepén helyezkedik el. Persze a kényelmen túl lényeges kérdést tárgyaltak a tábori lelkészet vezetői. A hírről több sajtó is beszámolt.

Logo IMCCC 2011

A konferencia címe: “Military Chaplain as Ethical Advisor” vagyis a katonalelkészek szerepe az etikai tanácsadásban. Fontos kérdés ez ugyanis, már írtam is róla, hiszen a katonalelkészek szerepe nem kiforrott. Van, ahol bevonják őket a katonasággal kapcsolatos legtöbb döntéshozásba, hogy hozzájáruljanak annak etikai megítéléséhez. Úgy működik tehát mint egy kórház etikai bizottsága, ahol rendszeresen merülnek fel etikai kérdések.

Ezeket a konferenciákat 1990 óta rendezik. Találtam egy listát is arról, hogy eddig hol, mikor rendezték. Érdekes, hogy hazánkban is rendeztek egy ilyet 1993-ban éppen a magyar tábori lelkészi szolgálatok megalakulása előtti évben. Valószínűleg ez nem is volt véletlen egybeesés. Márcsak azért sem, mivel előtte több évtizeden keresztül nem is létezett a Honvédségben ilyen szolgálat.

A címeket is érdemes végigböngészni. Alapvetően minden helyszín a saját problémáját vette górcső alá. Vélhetően az etikai tanácsadás a cseh seregben is aktuális kérdés.

Reklámok