Egyházi pénzek

Az index mai cikkére reagálva:

Tábornoki rangjelzéssel hirdetik az ígét rész amihez hozzászólni fogok. Szeretném hangsúlyozni, hogy nem a politikai tartalmához, hanem csupán a tények kapcsán.

“A katolikus katonák lelki életét menedzselő püspökséget gyakorlatilag külön egyházmegyének ismerte el az állam.”
Mert a Tábori Püspökség önálló egyházmegye, ahogy a protestánsoknál is egyházkerület. Igazából ennek egyházi nem állami értelme van, utóbbi nem kell ebből elismerjen semmit. Már csak azért sem, mert ezt a szervezetet a Honvédelmi Minisztérium egy háttérintézményeként intézményes formában kezelni tudja.

“A püspök több mint egy évtizeden át tábornoki rangot is kapott, információink szerint ezt a hagyományt az utolsó kinevezéskor, Bíró Lászlónál törték meg.”
Ez nem hagyomány volt, hanem a Hjt. (honvédségi törvény) illetve ahhoz kapcsolható szabályzó alapján besorolt rendfokozat. A jelenlegi püspöknél elsősorban életkori okokra hivatkozva nem vették katonai állományba.  Mivel az szabályok továbbra sem változtak, ezért (hacsak nem változtatnak rajta valamit) továbbra is rendfokozattal rendelkezők lesznek a püspökök (ill. a főrabbi). Ebben nincs azonban meglepő: így van ez sok más országban is, például a nem éppen kis létszámú USA seregében is.

“A volt kalocsai segédpüspök kárpótlásul köztisztviselő lett, és az államtitkárihoz hasonló díjazásban részesült.” A HM-nál valaki vagy katona, vagy köztisztviselő vagy közalkalmazott. Nincs ebben semmi kárpótlás!

“A tábori lelkészek őrnagyi rangban tevékenykednek.” Az újságíró valószínűleg a wikipediát értelmezte félre. Őrnagy lehet legfeljebb egy tábori lelkész, így lehet hadnagy, főhadnagy, százados is mint egyébként minden orvos, jogász, kommunikációs, kultúr stb. tiszt is a Honvédségben.

Nos, hát ezek a tények, a cikk összhangulata és iránya már egyértelműen politikai tartalmú, ahhoz pedig ezen a blogon nem szeretnék hozzászólni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.