Az USA seregében tilos a szakáll viselete. PONT. Így ha a neten nézegetünk képeket, nem fogunk találni egyenruhás amerikait szakállal.

Vagy mégis?

Egy amerikai szabályzó szerint, aki 1986 előtt lépett a seregbe és szakállas volt az még viselheti.

 Canadian Pioneers in Bosnia 2005, public domain
A másik kivétel a SF, vagyis a különleges alakulatok tagjai, akiket viszont ritkán látni egyenruhában, hiszen éppen az álcázás miatt nem viselik azt, ellenben a szakállal.

Van némi lelkészi háttere is a dolognak: Yisroel Newman rabbi, aki kisegítő lelkészként még Irakban is járt a sereggel, azért lép ki, illetve azért nem veszik fel állandóra (enlist: esetünkben mondjuk így-> hivatásosnak), mert szakállt visel. >>

A cikk 2005-ös, azóta eltelt néhány év, és ha valaki legörgeti a blogot az lát egy szikh katonát szakállal. 2009-ben ugyanis engedélyt adtak egy szikh katonának a turbán és a szakáll viselésére. Jóllehet a cikkből úgy vettem ki, hogy ez nem általános engedély (még a szikhekre nézve sem) és bármikor visszavonhatják.

Ha jobban belegondolunk nem is olyan vicces ez az egész, hiszen hivatásokról, munkáról van szó.

A szakállviselet története a katonák között amúgy is érdekes. Az USA seregében először az I., majd igazán a II. világháborúban tették kötelezővé a borotválkozást egyrészt higiéniai, másrészt a gázmaszkok biztonságos viselésének okán. (és persze uniformizáltság és taktikai okok miatt is.)

Sgt Oakly Ruths, US Army Europe 1944, public domain

Korábbi bejegyzésemben már írtam, hogy az amerikai katonák elképzelhetetlenek voltak korábban szakáll nélkül. Az észak-amerikai háborúk katonai vezetői (és a katonák is jórészt) mind szakállasok voltak.

Lassan kiderül változik-e az USA seregében a szabály, marad ilyen ingatag, vagy szigorúbb lesz.

Magyarországon sem volt megengedett korábban (bár erről nem találtam írást), a 90-es évektől azonban elindult egy enyhülés, majd 2005-ben egy kis kiigazítás. Ma a szabályzatban így szerepel:

“a tényleges katonai szolgálatot teljesítő katona szájszél vonaláig érő ápolt bajuszt, 1,5 cm-nél nem hosszabb ápolt szakállat, pofaszakállat, pajeszt viselhet.” MH Öltözködési Szabályzat.

Ebben tehát nem vagyunk rosszak! 🙂

Reklámok