Háború a javából!

A háborúban lévő katonák pszichés terheléséről számtalan filmből kaphattunk ízelítőt. Sokan azonban úgy gondolják, hogy a mai inkább csatározásokból álló háborúk kevésbé megrázóak, vagy csak alkalmilag. Film ide vagy oda, Szlankó Bálint egy új bejegyzése (amúgy a többi is ilyen, de ha valaki csak ezt olvassa el, már az is valami) egy nagyszerű rövid felvillantása annak a világnak, melyben az Afganisztánban szolgáló katonák léteznek. Az otthon ülő ember, ha az élete nem kényszeríti másra, egészen “belepunnyad” a mindennapokba. A kint szolgáló (nemcsak) katonák körében elő-elő bukkanó élethelyzetek egészen egyediek, sokszor mulatságosak és néha elszomorítóak vagy épp tragikusak.

Ezt a cikket elolvasva aligha mondhatná valaki, hogy a mai háború nagyon más lenne (ami a lényeget illeti) egy katona számára mint amit megélhettek elődeik a legkülönbözőbb háborúk során.

Jóllehet mi néha-néha hallunk magyar veszteségekről, ezekről is általában úgy, hogy a támadásban véletlent meg elszigetelt esetet lássunk, de a valóság ennél nyersebb. Nem utolsósorban pedig a valóságban igazán nem ritka a szövetségesek közötti emberi veszteség.

Ha jól emlékszem az egyik korábbi bejegyzésemben már utaltam erre, de most is szeretném, ha a hazánkban  lévő katonák és civilek egyaránt megértenék, hogy háborúban állunk. Talán ez az első lépés, hogy közelebb kerüljünk a kint szolgálókhoz kicsit lélekben, vagy ha úgy tetszik a helyzetük megértésében. Nem is beszélve a kint élő afgánokról…

Az említett CIKK>>

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.