Dalai ide szálltak Láma pestieknek is…

A Dalai (=óceán) Láma (=újjászületés) tulajdonképpen a tibeti buddhisták politikai vezetője. Ilyen értelemben a vallási béke hirdetőjének legkifejezőbb politikai megszemélyesítője. A békét, ahogy ő is mondta budapesti látogatása során, minden vallás hirdeti. Még az iszlám dzsihád is, amely elsősorban belső harcot jelent. Ebben igaza van a lámának, ugyanakkor kizárólag csak a szúfiknál jelent ez belső harcot.

Fontos azonban az is, amit nem említ, hogy minden vallás másképp tekint a békére. Éppen a dzsihád az, ami a legellentmondásosabb ebben a tekintetben. A kereszténységben a béke nemcsak a háború hiánya, hanem aktív cselekedet, ugyanakkor a buddhizmus több ágában ez inkább passzív jelenség.

Végül annyit tennék ezen szösszenet gondolatokhoz, hogy véleményem szerint megint lőttünk egy diplomáciai bakot azzal, hogy díszpolgárrá avanzsáltuk a lámát. Egyrészt neki erre nincs szüksége, másrészt nekünk megint a nagy tömeg után kell szaladnunk, ahogy mindig. Hogy mire gondolok? Tudjuk, hogy a kínaiak hogyan tekintenek a lámára. Itt volt egy lehetőség, hogy egy óriási és befolyásos Kínával javítsuk a viszonyunkat, ehelyett jópofizunk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.