Gyarmatok és brit lelkészek

A gyarmati idŇĎk izgalmas r√©sze az angol- √©s angolsz√°sz orsz√°gok t√∂rt√©nelemtudom√°nynak. Ennek r√©sze az angol seregben szolg√°l√≥ t√°bori lelk√©szek is. Az al√°bbi cikk>> egy nagyon r√∂vid le√≠r√°st ad r√≥luk. A cikk tan√ļs√°ga szerint regul√°ris katonai alakulatokban, katonai fegyelmi rendben elŇĎsz√∂r  742-es regensburg-i (=Ratisbon) tan√°cs d√∂nt√©se ut√°n ker√ľlhettek katonalelk√©szek. Sajnos az ilyen √°ll√≠t√°sok kiss√© egyoldal√ļak vagy t√ļlz√≥ m√≥don leegyszerŇĪs√≠tŇĎk, ugyanakkor √©rdekes volt olvasni, hogy m√°r akkor is nem harcol√≥ szem√©lyeknek sz√°nt√°k ŇĎket. (gondoljunk csak a magyar fŇĎpapokra, akik fegyverrel harcoltak csaknem ezer √©vvel k√©sŇĎbb.)

√Črdekes az is, hogy a brit anglik√°n papok √©s a spanyol (vagy francia) katolikus papok amolyan nemzeti sz√≠nezetet is adtak a hadseregnek. ‚Äď √©s persze nem v√©letlen√ľl csak az adott felekezetbŇĎl v√°lasztottak voltak.

Ami szint√©n figyelemre m√©lt√≥, az a ‚Äď fŇĎleg katolikusok ‚Äď tev√©kenys√©ge az indi√°nok k√∂z√∂tt, illetve a katonalelk√©szek diplomata munk√°ja az indi√°n √©s a megsz√°ll√≥ csapatok k√∂z√∂tt. Nem is besz√©lve a jezsuita redukci√≥kr√≥l (telepekrŇĎl), melyek √°ltal egyed√ľl√°ll√≥ viszonyba ker√ľltek a katolikusok az indi√°nokkal.

Hogy v√©g√ľlis mi egy t√°bori lelk√©sz (illetve katonalelk√©sz) dolga azt j√≥l √∂sszefoglalja az al√°bbi id√©zet, amit a cikk v√©g√©n olvashatunk:

‚ÄúThough there were, no doubt, many who feared God more than the enemy, yet, as among soldiers generally, there were many who needed the faithful exhortations and reproofs of this earnest man to keep them within the bounds of moral propriety, to say nothing of the Christian spirit.‚ÄĚ

Vagyis a l√©nyeg: k√©ts√©gtelen, hogy sok istenf√©lŇĎ katona volt, de voltak elegen k√∂zt√ľk, akiknek sz√ľks√©ge volt arra, hogy kellŇĎ √ļtmutat√°s alapj√°n, egy a szavai szerint (√©s k√∂zt√ľk) √©lŇĎ embertŇĎl hallva, megmaradjanak (sŇĎt, megtartsa ŇĎket) a kellŇĎ erk√∂lcsi √©s kereszt√©ny szellemben.

C.H. Van Tyne. Influence of the Clergy, and of Religious and Sectarian Forces, on the American Revolution. The American Historical Review. Vol. 19 No. 1 (Oct., 1913: The American Historical Association.) p 329

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.