Katonai szolgálatot megtagadók – Amisok

AmishFriends[1]
Magyarorsz√°gon a 2004-ig soroz√°sra h√≠vott fiatalok (ma m√°r felnŇĎttek √©s idŇĎsek) bŇĎven tudnak mes√©lni arr√≥l ki hogyan pr√≥b√°lta meg meg√ļszni a sorkatonai szolg√°latot.

Vannak olyan csoportok, amelyek meggyŇĎzŇĎd√©sbŇĎl (vall√°si vagy m√°s okb√≥l) kollekt√≠ve elutas√≠tj√°k a katonai szolg√°latban val√≥ r√©szv√©telt. √Črdekes megvizsg√°lni a motiv√°ci√≥jukat, v√©lem√©ny√ľket.

Magyarorsz√°gon a legismertebb k√©pviselŇĎik a Jehova Tan√ļi. Most azonban ink√°bb az amisokr√≥l √≠rn√©k n√©h√°ny sz√≥t.

amish20[1]

Az amisok tulajdonk√©ppen Jakob Amman nev√©bŇĎl sz√°rmazik. Ňźk az anabaptist√°k (akik a katolikus egyh√°z reformjai k√∂vetkezt√©ben v√°ltak el az r√≥mai egys√©gtŇĎl) mennonita √°g√°nak egyik al√°g√°t k√©pezik. Ez a sok al√°g tulajdonk√©ppen egyet jelent az egyszerŇĪs√≠t√©ssel. Min√©l kevesebb modernit√°s, ann√°l jobb. Az amisok nem haszn√°lnak villanyt, aut√≥t, de m√©g zuhanyt sem. Mosakodnak, de csak szombaton f√ľr√∂dnek. Ruh√°zatukon nincs gomb, csak csatok, √©s nagyfok√ļ az uniformit√°s, ami k√ľlsŇĎleg a 18 √©s 19 sz√°zadi a fekete, a feh√©r √©s a t√ľrkizk√©k ruh√°ihoz hasonl√≠that√≥. A f√©rfiakon szalmakalap a l√°nyokon szoknya, k√∂t√©ny, kendŇĎ tal√°lhat√≥.

A katonai szolg√°latot √ļn. nonresistance-nonviolence form√°ban, vagyis erŇĎszakmentes ellen√°ll√°sk√©nt nem v√°llalj√°k.
6a00d83451b05569e2013484e9d373970c-900wi[1] 
Az AlapvetŇĎ Jogok Eur√≥pai Chart√°j√°nak 10. cikkelye (Nizza 2000), illetve annak 2. pontja szerint: A katonai szolg√°lat lelkiismereti okokb√≥l t√∂rt√©nŇĎ megtagad√°s√°hoz val√≥ jogot az e jog gyakorl√°s√°t szab√°lyz√≥ nemzeti jogszab√°lyok szerint el kell ismerni. Ma az USA-ban is √∂nk√©ntes sereg van, ahogy haz√°nkban is. Mivel a legt√∂bb amis ott √©l, √≠gy ma m√°r k√∂nnyebben val√≥s√≠tj√°k meg a katonai szolg√°lat kiker√ľl√©s√©t.

√Črdekes az amisok bajusz-elleness√©ge. Szerint√ľk ez az eur√≥pai t√°bornokok (nyilv√°n nem manaps√°g) ismertetŇĎjegye. √Āltal√°ban is √ļgy v√©lik, hogy ez a katonas√°ghoz kapcsolhat√≥, ez√©rt amist nem l√°tni bajusszal.

Az amisok am√ļgy √°ltal√°ban vonz√≥ k√ľlsejŇĪ emberek, j√≥llehet nagyon belterjes az √©let√ľk. (azt hozz√° kell tenni, hogy felnŇĎttkoruk elŇĎtt kb. 18 √©v ut√°n kipr√≥b√°lhatj√°k egyszer a modern √©letet √©s v√°laszthatnak). Genetikailag az √∂r√∂kletes betegs√©gek nagyobb ar√°nyban jelennek meg n√°luk mint az √°tlag popul√°ci√≥ban, mivel egym√°s k√∂z√∂tt h√°zasodnak. √Ėsszl√©tsz√°muk kb 220.000, de ennek a fel√©n√©l is kevesebb az a sz√°m, melynek tagjai egym√°ssal szexu√°lis kapcsoaltban gondolkodnak. (pl. az amisoknak is van al√°ga: modernebb √©s tradicion√°lis).

2 thoughts on “Katonai szolgálatot megtagadók – Amisok

  1. Visszajelz√©s: NEM KATONA – JEHOVA TAN√öI « blog H O N V √Č D | egy seregnyi l√©lek

  2. Visszajelz√©s: Tovarisi, katonalelk√©szek « blog H O N V √Č D | egy seregnyi l√©lek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.