AmishFriends[1]
Magyarországon a 2004-ig sorozásra hívott fiatalok (ma már felnőttek és idősek) bőven tudnak mesélni arról ki hogyan próbálta meg megúszni a sorkatonai szolgálatot.

Vannak olyan csoportok, amelyek meggyőződésből (vallási vagy más okból) kollektíve elutasítják a katonai szolgálatban való részvételt. Érdekes megvizsgálni a motivációjukat, véleményüket.

Magyarországon a legismertebb képviselőik a Jehova Tanúi. Most azonban inkább az amisokról írnék néhány szót.

amish20[1]

Az amisok tulajdonképpen Jakob Amman nevéből származik. Ők az anabaptisták (akik a katolikus egyház reformjai következtében váltak el az római egységtől) mennonita ágának egyik alágát képezik. Ez a sok alág tulajdonképpen egyet jelent az egyszerűsítéssel. Minél kevesebb modernitás, annál jobb. Az amisok nem használnak villanyt, autót, de még zuhanyt sem. Mosakodnak, de csak szombaton fürödnek. Ruházatukon nincs gomb, csak csatok, és nagyfokú az uniformitás, ami külsőleg a 18 és 19 századi a fekete, a fehér és a türkizkék ruháihoz hasonlítható. A férfiakon szalmakalap a lányokon szoknya, kötény, kendő található.

A katonai szolgálatot ún. nonresistance-nonviolence formában, vagyis erőszakmentes ellenállásként nem vállalják.
6a00d83451b05569e2013484e9d373970c-900wi[1] 
Az Alapvető Jogok Európai Chartájának 10. cikkelye (Nizza 2000), illetve annak 2. pontja szerint: A katonai szolgálat lelkiismereti okokból történő megtagadásához való jogot az e jog gyakorlását szabályzó nemzeti jogszabályok szerint el kell ismerni. Ma az USA-ban is önkéntes sereg van, ahogy hazánkban is. Mivel a legtöbb amis ott él, így ma már könnyebben valósítják meg a katonai szolgálat kikerülését.

Érdekes az amisok bajusz-ellenessége. Szerintük ez az európai tábornokok (nyilván nem manapság) ismertetőjegye. Általában is úgy vélik, hogy ez a katonasághoz kapcsolható, ezért amist nem látni bajusszal.

Az amisok amúgy általában vonzó külsejű emberek, jóllehet nagyon belterjes az életük. (azt hozzá kell tenni, hogy felnőttkoruk előtt kb. 18 év után kipróbálhatják egyszer a modern életet és választhatnak). Genetikailag az örökletes betegségek nagyobb arányban jelennek meg náluk mint az átlag populációban, mivel egymás között házasodnak. Összlétszámuk kb 220.000, de ennek a felénél is kevesebb az a szám, melynek tagjai egymással szexuális kapcsoaltban gondolkodnak. (pl. az amisoknak is van alága: modernebb és tradicionális).

Reklámok