Papok, lelkészek a Szabadságharcban

Örülök, ha nem bulvártémára (ilyenről nem is írnék), hanem valami szakmai jellegűre bukkanok a neten. Egy tartalmas összefoglaló cikk>> a Kisalföld c. netes újságból.

Ahogy szoktam összefoglalom ide még rövidebben, saját megjegyzéseimmel, hivatkozásaimmal:

 Sebessy Kálmán  premontrei atya nemzetőr százados volt. Sikeres gerillaharcos volt társaival együtt. 2 és fél év vasban letöltendő várbörtönre ítélték.

Laky Demeter>> nemzetőr főhadnagy, Sebessy szerzetestársa, gerillaakciókban is részt vett, illetve honvédtoborzásban, de igazán a beszédei lehettek a győztesek ellenére, mivel lázítás vádjával őt is 8 év vasra ítélték. [>>]

Rómer Flóris>> nemzetőr lett, majd honvéd. Bencés szerzetes volt, de később kilépett (világi pap lett). József főherceg nevelője volt. A leírásokból nekem úgy tűnik, hogy végigjárta a ranglétrát közlegénytől az altiszten át tisztig. A cikkben nem volt egyértelmű (nekem legalábbis), de a nevét Rómaira azért változtatta, mert ez magyar volt és nem a Honvédséggel volt baja, hanem az ellenség pukkasztása volt a célja, magyarságának kifejezése. (az egyik műve>> online)

  Erdősi Imre>> piarista szerzetest a “magyar Kapisztránként” is emlegetik. Az első tábori lelkészek egyike. Több csatában jelentős szerepet vállalt, elsősorban a katonák morálját tekintve. Elől haladva a keresztel tört utat a katonák számára. Így tett például a branyiszkói ütközet>> során. Nagy barátja volt Guyon Richárd>> honvédtábornoknak, aki később a török hadsereg tábornoka és pasa lett. Erdősi szerepével ellentétben enyhe büntetést (nem taníthatott, háziőrizet) kapott. A leírások szerint kapcsolatainak köszönhette mindezt.

Fazekas Rajmund ferences tábori lelkész, kórházlelkész Perczel Mór megbízásából teljesített szolgálatot (a református Ecsedy Jánossal) Kisújszállási és más katonakórházakban. Bár nem vett részt csatákban nehezen tudta elkerülni a büntetést. (Kapy Eduárd császári biztosnál kellett kanosszát járjon.) [cikk a ferences tábori lelkészekről>>]

Haubner Máté>> evangélikus szuperintendens (vagyis püspök) pásztorlevelét vették elő az őt vádlók. Nem sikerült elkerülnie a büntetést még Kufsteinben>> is raboskodott.

2 thoughts on “Papok, lelkészek a Szabadságharcban

  1. Visszajelzés: Összefoglalás « blog HONVÉD | egy seregnyi lélek

  2. Visszajelzés: Avanti Soldati! | blog H O N V É D | egy seregnyi lélek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.