Interjú egy református tábori lelkésszel és néhány megfontolás a katonai lelkigondozásról

 

Az interj√ļt >>itt lehet elolvasni. 

taborilelkesz[1]Az interj√ļ tulajdonk√©ppen ‚Äúlelki‚ÄĚ tartalm√ļ √©s szem√©lyes jellegŇĪ.

Néhány megjegyzésem lenne hozzá:

– A T√°bori Lelk√©szi Szolg√°lat nem a MH (Magyar Honv√©ds√©g), hanem a HM (Honv√©delmi Miniszt√©rium) h√°tt√©rint√©zm√©nye. Ez√©rt lehet az, hogy az √ĖHP-nak nincs al√°rendelve. A mindenkori honv√©delmi √°llamtitk√°rnak viszont igen.

‚ÄúlehetŇĎs√©g ad√≥dott a h√©tv√©gi istentiszteleti alkalmak l√°togat√°s√°ra a laktany√°kban‚ÄĚ. A sork√∂telezetts√©g idŇĎszak√°ban val√≥ban ‚ÄúlehetŇĎs√©g‚ÄĚ volt a h√©tv√©ge, de manaps√°g h√©tk√∂znap ugyan√ļgy ki√ľr√ľl a laktanya mint h√©tv√©g√©n. Az sem elhanyagolhat√≥ szempont, hogy ez nem jelenti azt, hogy 1.) nem marad ott senki 2.) egy t√°bori lelk√©szre nemcsak a katona, hanem a csal√°dja is r√° van b√≠zva, √≠gy nagy lehetŇĎs√©g ez arra, hogy megl√°togassa ŇĎket.

A cikktŇĎl f√ľggetlen√ľl is:

√Črdekes megfigyelni a pszichol√≥gia √©s a lelk√©szet (lelkigondoz√°s) sz√©tv√°laszt√°s√°nak hi√°ny√°t a Honv√©ds√©gben. Ez persze nagyon √∂sszetett t√©ma, de az egyik kardin√°lis k√©rd√©s az al√°bbi: a pszichol√≥giai-l√©lektani h√°tt√©rmunka (bele√©rtve a lelkigondoz√°st is) a harci hat√©konys√°got, teljes√≠tm√©nyt hivatott n√∂velni, fenntartani?

Katonai szempontból igen, a pszichológiának ez a kérdés (így) nem tárgya, vallási-lelkigondozási szempontból pedig nem.

A pszichol√≥gia ebb√©li semlegess√©ge meg is mutatkozik a Honv√©ds√©gben. Ugyanakkor nem f√ľggetlen, ez√©rt a hadtudom√°nyok √©s persze a honv√©delmi politika nagyban befoly√°solja a pszichol√≥giai munka ir√°ny√°t.

A lelkigondoz√°snak, vall√°sgyakorl√°snak (ami nem ugyanaz!) meg kell k√ľzdenie azzal, hogy az √°ltala kitŇĪz√∂tt c√©l m√°s, ugyanakkor saj√°t c√©lj√°nak mell√©kterm√©ke √©ppen (nagy vonalakban) a katonailag elv√°rt. Magyarul az erk√∂lcsi tart√°s, a lelki (ment√°lis) erŇĎ, a rem√©ny, a biol√≥giai √©leten t√ļlmutat√≥ √©rt√©kek ment√°lisan felk√©sz√ľltebb, hat√©konyabb, √∂nkontrollra k√©pes katon√°t eredm√©nyeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.