Oroszlánokat nyulak

T√©nyleg nem filmblogot √≠rok, de ha m√°r a h√°bor√ļ √©s a katona l√©lektan√°r√≥l (nem felt√©tlen pszichol√≥gi√°r√≥l) blogolok, bizony nagyon j√≥ t√°mpontokat tudnak a mozik adni. Teh√°t senki ne filmle√≠r√°sokat v√°rjon.

LionsForLambs[1]

A Gy√°v√°k √©s HŇĎs√∂k (Lions for lambs) Robert Redford filmje. A filmet a besz√©lget√©sek uralj√°k, l√©nyeg√©ben t√∂bb sz√°lon fut√≥ eszmefuttat√°s az eg√©sz, nagyon kev√©s √©s nem t√ļl j√≥ kivitelez√©sŇĪ akci√≥jelenetekkel.

Az alapgondolat az afganiszt√°ni h√°bor√ļ √©s persze 9/11 √©s persze Irak. √Čn viszont √≠gy √≠rn√°m le:

ugyanazért katonának állni vagy ugyanazért nem.

Fel sem tudn√°m sorolni, hogy mennyi gondolat fogalmaz√≥dik meg a filmben. A h√°bor√ļ √©s a politika viszony√°t egy szen√°toron kereszt√ľl mutatja be. √öj afganiszt√°ni strat√©gi√°r√≥l ad h√≠rt egy √ļjs√°g√≠r√≥nak. Kamp√°ny ez a politikusnak? Ha igen √©s csak az, akkor sz√°nalmas √©s undor√≠t√≥, vagy a munk√°ja r√©sze √©s amb√≠ci√≥? Ha viszont nem kamp√°ny, akkor val√≥ban Amerik√°√©rt harcol, elvbŇĎl, vagy egyszerŇĪen √≠gy mŇĪk√∂dik a vil√°g √©s k√©sz?

Engem az√©rt az alapgondolat foglalkoztat legink√°bb. A Hurt Locker c. filmben is, itt is a fŇĎ k√©rd√©s a k√©nyelmes √©let ill√ļzi√≥j√°ba belefeledkezett ‚ÄúT√°vol-Nyugati‚ÄĚ emberek r√°eszm√©l√©se az √©letre. Nyitva hagy k√©rd√©seket, de v√°laszt is adott ez√°ltal. ‚Äď A filmben eml√≠tik: – a II. vil√°gh√°bor√ļban a n√©met katon√°k meg√≠rt√°k: a britek rendk√≠v√ľl b√°tor katon√°knak bizonyultak, de milyen gy√°v√°k √©s gyeng√©k a vezetŇĎik. Furcsam√≥d √©ppen a f√∂ldi ‚Äúpokol‚ÄĚ, ami felr√°zza a mai elsatnyult emberis√©get abb√≥l, amiben √©l. Kicsit mintha J√≥b t√∂rt√©nete elevenedne meg, csak itt egy t√°rsadalomr√≥l van sz√≥.

A mai, terrorist√°k elleni h√°bor√ļ, egyszerre a legnagyobb hiba √©s a legnagyobb sz√ľks√©gszerŇĪs√©g. R√©szben ez√©rt van az, hogy ugyanaz√©rt lenne sz√ľks√©ges ma minden hadrafoghat√≥nak katon√°nak √°llnia √©s el√≠t√©lnie azt, amiben r√©sztvesz. A Lions for lambs ezt a dilemm√°t hozza a felsz√≠nre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozz√°sz√≥lhat a WordPress.com felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Twitter kép

Hozz√°sz√≥lhat a Twitter felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Facebook kép

Hozz√°sz√≥lhat a Facebook felhaszn√°l√≥i fi√≥k haszn√°lat√°val. Kil√©p√©s /  M√≥dos√≠t√°s )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.