Gyakorló egyenruhák

414px-Army_Combat_Uniform[1]

Itt egy régebbi cikk, melyet anno az ACU kapcsán írtak és akkoriban olvastam is.(ACU=Army Combat Uniform, az USA általános gyakorló egyenruhája).

Nagy változásnak számított, amikor Kanada után az USA rendszeresítette a (nem is olyan) régi filmekből ismert zöld-barna terepruháját emerre. Az új egyenruha legfeltűnőbb jellemzője a digitális mintázat (ugyanis olyan mint egy túlnagyított pixeles kép). Ahogy a cikk is megemlíti több szempontot vettek figyelembe, viszont a régi legfontosabb, hogy álcázza a katonát már másodlagos lett.

Elsőre ez furcsának tűnik. Sok katona azonban saját társától származó fegyver áldozata lett, lesz. Mivel a legelterjedtebb terepszín a zöld-barna, ezért ezzel a szürkés árnyalattal (és a beépített extra jelzőrendszerrel) már könnyen megkülönböztethető az ellenség és a barát. Ráadásul, olcsóbb, ha csak egyféle mintával kell dolgozni mintha többel kellene. Gazdaságosabb (és egyben hatékonyabb is), ha egyféle színben gyártják le a ruhákat, a kiegészítőket, sőt effélére festik az eszközöket is.

Egyre több ország veszi át ezt a mintát, de vajon miért? (itt van egy országokra bontott mintahasználati táblázat) Röviden: azért mert méltóságot és különlegességet kölcsönöz viselőjének. Nem másodlagos szempont az sem, hogy kisebb hibák ellenére az ACUról nagyon jó véleménnyel vannak. Kényelmesnek, jó viseletnek tartják.

Ellentétben a magyarral. Nem mintha nem hallani róla jót, de sokak szerint nem kényelmes (nem jó anyagból van) és drága. Ráadásul úgy tűnik, hogy a katonák sem szívesen viselik “odakint”, hiszen nem sokszor látni őket az utcákon. Persze emögött sok minden van: szabályok, a társadalom ellenszenve stb. Ugyanakkor tény, hogy egy katona hatékonyságát növelné, ha büszkén vonulhatna egyenruhájában. Igaz, a világ minden seregében, Angliában és az USA-ban is, nagy dilemma az a kérdés, hogy megéri-e a kockázatot, hogy valaki kifejezvén a hadsereggel való szembenállását bántani kezdi e katonát.

Mindenesetre a cikkben előrevetített új egyenruha várat magára. Egyszer Vadai Ágnes államtitkár asszony is mintha elismerte volna, hogy nem a legjobbak a mostani egyenruhák, de ezt sehogy nem találtam már meg a neten, viszont ezt igen:

“Úgy vélem, egy hierarchikus szervezetben rendszeresített női öltözék is lehet jól szabott, csinos és egyben kényelmes. Éppen ezért arra bíztattam a hölgyeket: nyugodtan mondjanak véleményt, tegyenek javaslatot, kritizáljanak az újabb egyenruhák tervezésekor, próbájakor, hiszen nekik ez a munkaruhájuk.” – honvedelem.hu

Kérdés, hogy lesz-e aki kérdez majd?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.