Földimádók a US Air Forceban

doc4b67e50bb1695436487984[1]

Az indexen olvastam egy elsőre érthetetlen cikket. Az Egyesült Államok Légierejének pilótaképző akadémiáján készítettek egy koncentrikus körből (körökből) álló “szentélyt”. Ez az ottani tábori lelkész (protestáns) szerint természetes, a vallási toleranciát tekintve alapvető.

Először az index cikkéről:
– William Ziegler alezredes valójában ezredes.
– Az ateisták nem pogányok és fordítva sem igaz.
A legzavaróbb azonban, hogy az eredeti cikkben (ahonnan az index átvette) nem szerepel az ateizmus. Igaz, Zieglert ott is lefokozták. Az különösen érthetetlen, hogy az Akadémia honlapján lévő cikkben is alezredes szerepel.

Na de lépjünk ezen túl.
Miért kell ez? Az USAban nagy vita van arról, hogy kell-e tábori lelkész a hadseregbe? Nem annyira az anyagi vonzata miatt. Persze vannak katonák, akiknek nem tetszik, hogy van olyan katona, aki nem vesz a kezébe fegyvert (mert az USAban ugye így van ez a katonalelkészekkel.) Ám sokkal fontosabb, hogy az államnak gyűlik meg a baja a sok újprotestáns, ún. Born again keresztényekkel. Nem beszélve arról a rengeteg “szakadár” egyházzal, akik szintén kérik a részüket a tábori lelklészetből. Mindemellett a muszlim tábori lelkészekre sem tekintenek a katonák úgy mint a keresztényekre egy olyan háborúban, amit sokan “új keresztes háborúnak” titulálnak.

Nehezen megjósolható mi lesz a tábori lelkészet jövője az Egyesült Államok hadseregében. Ám nincs ez másként a többi országban sem. Magyarországon például csak három felekezet (egyház) lehet jelen a Honvédségben, ami megkerülhetetlenül jogi kérdéseket vet fel…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.